Hopp til innhold

– Saken lukter vondt

Natur og Ungdom tatt på senga av oljeplaner – Reagerer kraftig.

Ingeborg Gjærum

Ingeborg Gjærum, leder i Natur og ungdom synes det stinker av regjeringens planer om oljeutvinning ved Jan Mayen.

Foto: NRK

Regjeringens planer om oljeutvinning ved Jan Mayen kom etter et kompromiss med Direktoratet for Naturforvaltning. Direktoratet gikk med på at oljeindustrien skulle få bruke et område av øya til bygging av havn og infrastruktur for mottak av olje og gass.

Naturvernorganisasjonene er tatt på senga, og reagerer kraftig.

– Dette er et veldig sårbart område, det er store naturverdier vi har et internasjonalt ansvar for å ta vare på. Så disse planene stiller vi oss meget kritiske til, det er et område vi bør holde oss langt, langt unna, sier Ingeborg Gjærum, leder i Natur og Ungdom.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Kompromissmøte

Nyheten om at Regjeringen vil lete etter olje og gass ved Jan Mayen, har kommet overraskende på mange.

For ett år siden sendte Direktoratet for Naturforvaltning inn verneforslaget for Jan Mayen. Dette innebærer at den 375 kvadratkilometer store øya blir fredet, inkludert havområder inntil 30 nautiske mil rundt Jan Mayen.

  • Les:

Men under vernearbeidet kom olje- og energidepartementet på banen og ba om et møte med direktoratet for naturforvaltning. Det endte med et kompromiss, ifølge prosjektlederen for verneforslaget.

– Er til å leve med

– Det som er nytt og som eventuelt kan bli en realitet er at det kan anlegges en mindre havn på Jan Mayen, og det vil medføre muligheter til å bruke øya i andre sammenhenger, så da må man i en forvaltningsplan ta stilling til det, sier seniorrådgiver Jan-Petter Huberth Hansen.

– Hvor forenelig er den slags med et fredningsforslag?

– I utgangspunktet er dette et kompromissforslag, og summa summarum mener vi dette er til å leve med.

– Ikke en akseptabel fremgangsmåte

Jan Mayen

Mange er nå redde for hva som kan skje med Jan Mayen dersom det blir oljevirksomhet ved øya.

Foto: Nils Arne Sæbø / NRK

Riksantikvaren har anbefalt Jan Mayen inn på Norges tentative UNESCO-liste for verdensarvsteder. Ingeborg Gjærum mener hele saken viser at man har lite å stille opp med når oljeinteressene kommer på banen.

– Jeg synes denne saken lukter vondt. Dersom olje- og energidepartementet har gått til Direktoratet for naturforvaltning for å legge press på dem for at de skulle svekke sine verneforskrifter, så er det sjokkerende.

– Det kan ikke være sånn at embetsverket, før saken er lagt frem til offentligheten, skal svekke naturvernhensynene på Jan Mayen, det er ikke en akseptabel fremgangsmåte i det hele tatt.

Les også NRKs Skjalg Fjellheims kommentar om saken . Han mener det neppe finnes noe sted som bedre illustrerer den klassiske konflikten mellom vekst og vern som Jan Mayen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark