Hopp til innhold

Beskyldes for sosial dumping

Karlsøybruket meldt til Arbeidstilsynet av LO.

GPG på Vannøya

Her er et av Karlsøybrukets anlegg på Vannøya i Karlsøy kommune.

Foto: Ken Are Bongo / NRK

Norsk Nærings- og nytelsesmiddelforbund (NNN) i LO anklager nå fiskeribedriften Karlsøybruket for sosial dumping, skriver Fiskeribladetfiskaren.

Det hevdes at Karlsøybruket, som eies av fiskerikonsernet Fjordlaks, har permittert deler av staben og ansatt østeuropeere på ulovlige kontrakter. Det påstås også at bedriften ikke tar imot fiskeleveranser fra den lokale fiskeflåten.

- I strid med norsk lov

Hans Johan Dahl i NNN sier de har tatt kontakt med Arbeidstilsynet.

- Dersom det er riktig at de ansatte går 12 timer på og 12 timer av uten å få betalt særskilt for overtid, så mener vi det er i strid med norsk lov, sier Dahl til avisa.

Dahl reagerer også på at Karlsøybruket ikke har tariffavtaler.

Ordfører i Karlsøy kommune, Bent Gabrielsen, liker dårlig det han hører.

- Jeg er først og fremst svært urolig over at Karlsøybruket for en tid tilbake permitterte deler av den faste staben, samtidig som de satte inn kontraktører på betingelser som påstås å være i strid med arbeids- og lønnsbestemmelser. (...) Dersom de benytter seg av det jeg oppfatter som sosial dumping, så mener jeg det er sterkt utilfredsstillende. På slike vilkår vil det være tvilsomt om kommunen vil bidra med investeringer for å legge til rette for videre utbygging, sier Gabrielsen til Fiskeribladetfiskaren.

Avviser lovbrudd

Daglig leder ved Karlsøybruket, Geir Molværsmyr avviser at bedriften bryter loven.

- Vi følger norsk lov, og vi betaler de ansatte etter kontrakt, sier han.

Molværsmyr legger til at det ikke er riktig å framstille det slik at de har permittert fast ansatte samtidig som de har fått inn nye. Dessuten sier at han at bedriften ikke er pliktig til å opprette tariffavtaler. Han bestrider også påstanden om at de ikke tar imot fisk fra lokale fiskere, skriver Fiskeribladetfiskaren.

Personer bak konsernet Fjordlaks kjøpte i oktober i fjor anleggene på Vannøya i Karlsøy kommune etter at det islandske fiskerikonsernet GPG Norge ble slått konkurs. Man dannet så selskapet Karlsøybruket, som blant annet har fått støtte fra Innovasjon Norge til etableringen.

Bakgrunn: