Hopp til innhold

Tjener stort på fugletyveri

Tyver tjener store penger på å stjele fugler i Finnmark hver sommer - nå ber politiet publikum om hjelp.

Fuglekikker
Foto: NRK

Politiet frykter at tyver skal stjele fugler fra Finnmark i sommer. De ber nå publikum om hjelp for å hindre eggtyveri. Tyvene tjener store penger på å selge fuglene videre til det internasjonale markedet.

En jaktfalk kan være verdt flere hundre tusen kroner på det internasjonale markedet. Og den finnes i Finnmark. Jaktfalken er én av fugleartene tyver kan tjene store penger på ved å fange den her - og selge den videre i utlandet.

Advarer mot nysgjerrige

I går fortalte NRK om fugletyver i Vadsø som utga seg for å være fuglekikkere. Hver sommer stjeles fugler fra fylket - samtidig som det er mange sårbare fuglebestander i Finnmark.

- En av grunnene til dette er at det hekker mange fugler i Finnmark, som ikke hekker andre steder i verden. Samtidig er dette kjent for å være et veldig øde område hvor det er vanskelig å bli oppdaget, sier miljøkoordinator i Øst-Finnmark politidistrikt, Kai Brox.

Han advarer folk mot å ukritisk fortelle nysgjerrige tilreisende om hvor fugler i nærområdet hekker. Samtidig ber han publikum om å melde fra hvis de ser noen oppføre seg mistenkelig i nærheten av fuglereder.

- Hvis man møter folk med klatretau og utstyr i bratte fjellskrenter bør man begynne å lure. Spesielt hvis disse hvis disse ikke er norske, da bør man lure på hva de holder på med. Man bør være oppmerksomme på mennesker som har en annen adferd enn man selv ville hatt i området, sier Brox.

Godt utstyrt

For noen år siden avslørte politiet en fugletyv som hadde stjålet fugler på Varangerhalvøya, i Karasjok-området og på Nordkynhalvøya. Han hadde med seg en spesialinnredet bil fra Tyskland:

- Det var en bil som var spesialinnredet med en masse kasser på gulvet. Den hadde digitale rugekofferter og den hadde ferdige hulrom hvor det var plass til å legge ferdige reder med fugleunger oppi, sier Brox.

Og uten hjelp fra publikum er det svært vanskelig for politiet å ta tyvene som stjeler fugler i Finnmark, sier Brox:

- Det er masse grenseoverganger og Norge har innfallsport til hele Europa. Kommer man seg inn i Finland er man inne i EU, og da er det fritt frem for å kjøre hvor du vil, sier Brox.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark