Hopp til innhold

– Ok med «egen» urfolksavgift

- Sametinget kan godt kreve penger direkte fra gruveselskapene som kommer til Finnmark, sier Fefo-styreleder Harald Larssen.

Elkem Tana, Austertana

HER UTVINNES MINERALER: Elkem Tana har drevet kvartsittbruddet i Austertana siden 1983.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Fefo-styreleder Harald Larssen synes det er helt greit at Sametinget nå vil kreve penger fra gruveselskaper i Finnmark på egen hånd.

Stortingspolitikerne har bestemt at Sametinget ikke skal få noen egen erstatning når gruveselskaper setter spaden i jorda i samiske områder.

Sametinget har lenge ønsket et slikt urfolksvederlag - og det har samtidig vært et omstridt debattema i forkant av den nye mineralloven.

Mineralloven har vært oppe i Odelstinget, uten at politikerne der pålegger gruveselskapene en slik avgift.

Les også: Dette er Sametinget og regjeringen uenig om.

Sametinget har likevel ikke gitt opp håpet om å få penger fra gruveselskapene.

Nå varsler de at de heller vil forhandle direkte med gruveselskapene - og lage egne retningslinjer for gruvedrift i samiske områder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrerte mot Store Norske Gull

OMSTRIDT MED GRUVEDRIFT: Det skapte store reaksjoner da gruveselskapet Store Norske Gull ønsket å etablere gruvedrift i Karasjok. Her fra en demonstrasjon i 2007.

Foto: Anne Berit Anti / NRK

Fefo: – Helt ok

Styreleder i Finnmarkseiendommen, Harald Larssen, synes det er helt greit at Sametinget forsøker å kreve penger av gruveselskapene på egen hånd.

– Jeg synes det er helt greit at Sametinget har en dialog med aktører som ønsker å etablere seg i de områdene sametinget ønsker å ta vare på, sier Larssen.

Han sier samtidig at det er lurt av store selskaper som skal utvinne naturressurser i fylket å ha en god dialog med partene som er berørt.

Jeg synes det er helt greit at sametinget har en dialog med aktører som ønsker å etablere seg i de områdene sametinget ønsker å ta vare på

Fefo-styreleder Harald Larssen

Larssen tror imidlertid ikke det er sannsynlig at gruveselskapene åpner lommeboka uten at den norske staten har pålagt dem det.

– Nei, det tror jeg ikke. Selskapene som driver slik virksomhet har nok fulgt med i denne debatten som har vært i forkant av mineralloven.

Han tror likevel at de kan få noen goder ved å forhandle på denne måten:

– Jeg ser ikke bort fra at man kan få til avtaler med selskaper som kan medføre forpliktelser eller kompensasjoner, sier Larssen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harald Larssen

- HELT OK: Harald Larssen synes det er greit at Sametinget forhandler med gruveselskapene om urfolksavgift på egen hånd.

Foto: Finnmarkseiendommen

Greit for reineiere

Det er trolig reindrifta som får merke mest av konsekvensene hvis gruveselskaper begynner å hente ut mineraler i fylket.

Reineiere er spesielt bekymret for hvordan gruvedrift vil påvirke reinsdyrene der de kalver.

Samtidig er det gjort interessante mineralfunn i Finnmark.

Både gull og platina er funnet på Finnmarksvidda.

Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, har ikke noe imot et "eget" urfolksvederlag fra Sametinget.

- Hvis Sametinget synes det er fornuftig å gjøre dette, må de gjerne gjøre dette for vår del. Men det må naturligvis skje innenfor rammene til den nye mineralloven, sier han.

Les også: Demonstrerte mot gruvedrift

Les også: Sametinget sier nei til gruve i Kvalsund

Flere nyheter fra Troms og Finnmark