Hopp til innhold

Isbjørnen - et politisk farlig dyr

WWF beklager at forhandlingene om isbjørnavtalen går for lukkede dører.

Isbjørn
Foto: Picasa 2.0 / NRK

Isbjørnen er et sterkt symboldyr for effekten av global oppvarming. Derfor blir det vanskelig å drøfte forvaltningen av isbjørn for åpen mikrofon når fem isbjørnland møtes i Tromsø.

Mot vertslandet Norges vilje går de politiske forhandlingene om fornyelse og forsterkning av isbjørnavtalen for lukkede dører.

Miljøvernministeren beklager

– Dette er ikke i tråd med den norske politiske tradisjonen eller mine ønsker. Vi ønsket å være vidåpne for miljøorganisasjoner, urfolksrepresentanter og media. Men å lukke deler av konferansen var det eneste mulige å bli enige om. Det beklager jeg, sier miljøminister Erik Solheim (SV).

Det er de fem landene Norge, Russland, USA, Canada og Grønland/Danmark, som i 1973 signerte den såkalte isbjørnavtalen, som møtes i Tromsø.

Målet for møtet er å bli enige om å følge isbjørnens utvikling tettere og styrke samarbeidet om forvaltningen av isbjørnen.

Et politisk farlig dyr

Generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens villmarksfond (WWF) beklager avgjørelsen om å bare la de vitenskapelige delene av møtet være åpent.

– Dette viser at isbjørnen er et politisk farlig dyr. Når isbjørnlandene diskuterer isbjørnens framtid, er det uløselig knyttet til klimaendringene. Virkningene for isbjørnen er igjen et bilde på hvordan klimaendringene igjen påvirker oss. Derfor er det farlig å diskutere dette åpent, sier Hansson til NTB.

Må verne isen

Det var miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som åpna konferansen i Tromsø tirsdag.

- For å kunne redde isbjørnen, er det suverent viktigste å gjøre noe med klimaendringene. Hvis jorda varmes opp på en slik måte at isen smelter i Arktis, så er isbjørnen dødelig trua. Isbjørnen kan bare leve i is, det er der den jakter på sel. Hvis vi vil beholde isbjørnen, må vi verne isen, sier han til NRK.

- I tillegg til å redusere de globale klimautslippene slik at isen i Arktis blir verna, må vi redusere langtransportert forurensing fordi miljøgiftene bygger seg opp i næringskjeden og ender opp i isbjørnen, sier han.

Solheim advarer også mot at isbjørnen kan bli stressa av ting i nærmiljøet sitt, for eksempel overdreven turisme.

Alarmerer resten av verden

Miljøminister Erik Solheim i Saltstraumen
Foto: Nyhetsspiller / NRK

De fem landene som er samla til møte i Tromsø, er enige om at isbjørnen er i fare og at isen må vernes, men resten av verden må også innse alvoret, sier Solheim:

- Det er vår oppgave som polarnasjoner å slå på alarmtromma slik at resten skjønner hvor farlig situasjonen nå er i Arktis. En drastisk reduksjon av isbreene ikke bare i Arktis, men også på Grønland og i Antarktis, er jo en alvorlig, nesten dødelig trussel mot menneskeheten.

- Det må gjøres noe med klimaendingene nå, vi har ingen tid å miste, sier miljøvernministeren.

Les også: - Isbjørnen lever på tynn is

Se video her:

Video nsps_upload_2009_3_17_16_51_19_931.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark