Hopp til innhold

Ut mot Mattilsynet

Leder i Norges Fiskarlag mener Mattilsynet har vært for ettergivende i Tufjord-saken.

Leiar i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen
Foto: Norges Fiskarlag

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, går kraftig ut mot Mattilsynet, som han hevder har vært for ettergivende mot Fjordlaks.

- Vi tar fullstendig avstand fra alle, enten det er fiskere eller anlegg, som bringer norsk fiskerinæring i vanry.

I helgen viste NRK bilder fra Fjordlaks-anlegget i Tufjord i Måsøy kommune, som viser at bedriften i 2007 og 2008 tok lett på renholdet.

Reidar Nilsen understreker at det er bra at fiskeribedrifter som slurver med hygienen blir satt på plass. Men han mener Fjordlaks anno 2009 er et helt annet selskap enn tidligere år. Nå retter han kritikk mot Mattilsynet som han mener har vært for ettergivende mot saltfiskbedriften tidligere år.

– De har på mange måter ikke gjort jobben sin, de har gitt bedriften en rekke pålegg men ikke stoppet driften.

Tilbakeviser kritikken

Distriktsleder for Mattilsynets avdeling i Hammerfest, Ann Mari Sørløkken tilbakeviser kritikken far Nilsen, hun sier Mattilsynet har stanset driften ved Tufjordbruket en rekke ganger.

– De siste årene har vi gjennomført en mengde kontroller ved anlegget og stanset driften hele tre ganger.

Tar Reidar Nilsen feil?

– Jeg mener det ja, men det kan alltids diskuteres om vi burde vært strengere. I fjor høst sendte vi ut varsel om virksomhetskarantene, et meget strengt virkemiddel som innebærer at virksomheten kan bli stengt intill to måneder.

Burde ikke vært i media

Nilsen mener at Mattilsynet burde løst saken på et tidligere stadium, slik at man kunne forhindret at det kom ut i media.

Men også NRK får sin andel refs etter oppslagene i Dagsrevyen lørdag og søndag.

– I beste sendetid viser de disse bildene, og sier ikke med ett ord at dette er et tilbakelagt stadium, og at Tufjordbruket i dag fremstår som et mønsterbruk. Det synes jeg er ille av statskanalen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark