Hopp til innhold

Søker overvektige barn

Helse Finnmark med nytt forskningsprosjekt.

Helseundersøkelse
Foto: DANNY JOHNSTON / AP

Helse Finnmark ønsker å komme i kontakt med 100 overvektige barn og familiene deres til et nytt forskningsprosjekt.

– Prosjektet skal bidra til økt kunnskap om problemet, og samtidig hjelpe barna og familiene som er med, barnelege og prosjektleder Ane Kokkvoll.

I dag får barna som har et fedme-problem kun en poliklinisk kontroll og vurdering på barneklinikken, men lokalt er det ingen systematisk oppfølging.

Skal følges nøye

Ane Kokkvold

Prosjektleder Ane Kokkvold.

Foto: Helse Finnmark/ Marit Kvarum

Kokkvoll forklarer at familiene kan trekkes ut i to forskjellige behandlingsopplegg.

Det ene går ut på at familiene blir fulgt opp i grupper, både barn og deres foreldre. Det andre tilbudet går ut på at de blir fulgt opp mer tradisjonelt, hver familie for seg.

– De blir fulgt opp både her på sykehuset og i kommunen, det gjelder begge grupper. Forskningsmessig så vet vi ikke om den ene metoden fungerer noe bedre enn en annen. Dermed har vi lyst å få prøvd ut dette ordentlig og vitenskapelig for å se hva som har effekt.

Fire deltagerkommuner

Til nå er det kommunene Lebesby, Vadsø, Alta og Kautokeino som har meldt seg på prosjektet. Til prosjektet vil Kokkvoll trenge til sammen 100 familier. Hun håper nå de får nok påmeldte til prosjektet som skal vare i tre år.

- Vi får se om vi får nok familier med til å kunne bistå dette, det har jo stor betydning dersom vi kan vise en effekt og det går ikke bare på BMI eller vekt, men det går på først og fremst på om de kommer mer i fysisk aktivitet. Det har stor betydning på lengre sikt, både psykisk og fysisk.

Prosjektet har fått 700 000 kroner i støtte fra Helsedirektoratet og er et samarbeid lokalt med kommunene.

Familier som ønsker å delta kan ta kontakt med de lokale helsestasjonene i kommunen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark