Hopp til innhold

- Nedverdigende

- Dette programmet er like farlig for våre sønner som Jan Thomas er for våre døtre. Prestestudent mener TV2-serie er ødeleggende for mange års likeverdskamp.

Da damene dro
Foto: Arild Moe / NRK

Prestestudent og tidligere skuespiller Eirik Junge Eliassen likte ikke det han så da TV2-serien «Da damene dro» ble lansert i går.

Jubler over Husøy-reklame

I serien tømmes fiskeværet Husøy for kvinner, mens mannfolkene må overta både barnehage, skole, hjem og barnestell. Det går ikke spesielt bra, og de fleste mannfolkene sliter med å få hverdagen til å gå rundt.

Eirik Junge Eliassen

Eirik Junge Eliassen er indignert, og mener serien er et tilbakeskritt for likeverdskampen.

Foto: Eirik Junge Eliassen
Indignert på vegne av menn

- Serien er problematisk i mange likeverdsperspektiver. Fra kvinnenes ståsted tramper den på mange års likeverdskamp. Den fremstiller samfunnet som om vi var tilbake i 1950, med en konemor som går fornøyd rundt mellom kjøkken, barn og ekteseng mens hun fornøyd tørker støv og stryker finskjorta til gubben.

- Vi mannfolk har slitt i mange tiår for å bevise at vi er gode og kjærlige omsorgspersoner. Jeg blir indignert på vegne av alle de pappaene som daglig og ukentlig har daglig omsorg for unger. Det er et tilbakeskritt for likeverdskampen og den familiære situasjon - både fra et kvinne- og mannsperspektiv.

- Dette er en serie om en gjeng mannfolk fremstil som idioter og hvordan de mislykkes med å løse problemene sine, fortsetter Eliassen.

Ikke verre på Husøy

Debatten raser både på internettsider som Facebook og i blogger. En av dem som har engasjert seg er blogger Helge Markusson i Tromsø:

Så mye for likestilling, Gro Harlem Brundtland, pappapermer, kvinnelige styreverv, Eva Joly, og biskoper i skjørt. Verden er ikke kommet lenger enn at landets største kommersielle tevekanal mener det kan bli underholdning av at menn skal ta seg av ungene sine i ei uke. Hadde jeg vært mann fra Husøy hadde jeg pinadø protestert!

Andre mener de hjelpeløse mannfolkene kan unnskylde seg med at Husøy er et tradisjonelt fiskersamfunn, der mennene ofte jobber døgnet rundt på fiskefeltene, og har liten mulighet til å følge med på daglige rutiner rundt barn og hus. Den unnskyldninga kjøper ikke Eirik Junge Eliassen.

- Det at mannfolkene ikke kan sette på en maskin klær og kle på ungene sine handler ikke om at du jobber mye, det gjør vi i byen også. Det handler om at noen har tillatt dem å unnlate å lære dem dette – i 2009, sier Eliassen.

Blogg: - Er det mulig??

- Nedverdigende

Eliassen mener saken trolig hadde vært en helt annen om det var kvinner som var fremstilt like stigmatiserende.

- Det hadde sittet departementsråd og feminister i store tv-debatter og ment masse om denne ynkelige behandlinga av disse kvinnene.

- Hadde man fremstilt et stammesamfunn i Afrika på denne måten hadde vi kalt det beregnende, stigmatiserende rasisme på sitt verste. Serien er nedverdigende, mener Eliassen.

Blogg: Bare vi mainnan

Frykter usunne holdninger

Prestestudenten frykter at TV2-serien kommer til å spre usunne holdninger, spesielt blant barn og unge.

- Min problematikk som far er at våre sønner sitter og ser på dette. De kan ikke skille humor fra virkeligheta. De kan overta holdninger som rett og slett er usunne, er jeg redd for.

- For å sette det på spissen; Dette programmet er like farlig for våre sønner som Jan Thomas er for våre døtre.

Det kan lage en grobunn for et forstokka kjønnsrollemønster hos dem, mener Eliassen.

Hva mener du? Er mannfolk så ille på hjemmebane som serien skal ha det til?

Flere nyheter fra Troms og Finnmark