Hopp til innhold

Kritikk av politiet

Politiet i Vest-Finnmark bruker for lang tid på voldssaker, mener statsadvokaten.

Hammerfest politistasjon
Foto: Allan Klo / NRK

Etaten må også bli bedre på saker som angår familievold. Det sier konstituert førstestatsadvokat i Torms og Finnmark, Ole Bredrup Sæverud etter en inspeksjon ved Vest-Finnmark Politidistrikt sist høst.

Godt hovedinntrykk

Hovedinntrykket er likevel at politiet i Vest-Finnmark gjør et godt arbeid, men inspeksjonen avdekket også forhold som ikke kan aksepteres, sier Sæverud.

- Det vi ikke kan godta knytter seg til saksbehandlingstid på prioriterte voldssaker. Vi har en lovgitt frist på en del voldssaker hvor det ikke skal brukes mer enn 90 dager fra anmeldelse til de er påtaleavgjort. Det klarte de ikke. Og når de prioriterte sakene har lengere påtaletid enn gjennomsnittet, er det noe vi verken kan forstå eller akseptere, sier Sæverud.

- Berettiget kritikk

Denne kritikken fra statsadvokaten er berettiget, sier politiinspektør ved Vest-Finnmark politidistrikt Morten Daae:

- Det er en situasjon vi har vært klar over selv lenge. Vi tar det statsadvokaten sier til etterretning og vi gjør det vi kan for å få ned saksbehandlingstiden på disse sakene. Dette er berettiget kritikk, sier Daae.

Må bedre samarbeid

Statsadvokaten er heller ikke fornøyd med måten politidistriktet håndterer familievoldssaker:

- De har en utfordring når det gjelder gjennomføring av dommeravhør og etterforskning av familievoldssaker. Særlig opp mot kontakt opp mot hjelpeapparatet, helse og sosialetater osv, sier Sæverud.

Han ser ikke bort fra at politiet har vært for passiv.

- Det er litt merkelig at det ikke er noen anmeldelser av familievold eller andre saker fra skoler, barnevernet eller andre helseinstitusjoner. Hvis politiet har en god samhandling med disse etatene, tror jeg disse sakene vil komme, sier Sæverud.

Ögså i forhold til familievold lover politiet i Vest-Finnmark å skjerpe seg. Men politiet får også ros for sitt arbeid. Statsadvokaten mener politiet i Vest-Finnmark jevnt over gjør mye godt arbeid.