Hopp til innhold

- Bagatelliserer promillekjøring

Avholdsforbund reagerer kraftig på Siv Jensens uttalelser om dagen derpå-kjøring.

Siv Jensen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I helgen ble stortingsmann Jan Henrik Fredriksen tatt for promillekjøring . Fredriksen forklarte at han hadde "tatt noen drinker" med en kamerat fredag kveld, før han lørdag satte seg i bilen for å handle julegaver med datteren.

I etterkant av saken uttalte Frp-formann Siv Jensen til avisen Finnmarken at hun synen det er stor forskjell på dagen derpå-kjøring og annen promillekjøring.

Promille uansett

Dette reagerer organisasjonen MA Rusfri Trafikk- og livsstil, tidligere Motorførernes Avholdsforbund, på.

- Jeg synes hun bagatelliserer reaksjonen. I forhold til kjøreferdighet er det promillen du har som er det vesentlige, ikke når du drakk, sier leder Svein Iversen.

"Kan skje alle"

I avisen er Jensen også referert på at dagen derpå-kjøring "kan skje alle". Dette provoserer Iversen.

- Da skaper hun et inntrykk av at dette er ikke så farlig. Det reagerer jeg ganske kraftig på at en topp-politiker skaper et slikt inntrykk, sier han.

- Har ansvar

Overfor NRK presiserer Siv Jensen at sjåfører har ansvar dersom de blir tatt for promillekjøring, også om det skjer dagen etter en fest.

- Jeg mener vi alle, politikere eller andre, har et selvstendig ansvar for å være promillefrie når vi setter oss bak rattet. Men det jeg har prøvd å nyansere på er at det noen ganger kan være vanskelig å være helt trygge på når vi er promillefrie, hvis vi har vært i hyggelig lag kvelden før. Det fratar oss ikke for ansvaret for å ikke sette oss bak rattet, sier Jensen.

- La bilen stå

Men Svein Iversen hadde håpet at Frp-formannen hadde vært enda klarere.

- Er man usikker på promillen skal man overhode ikke kjøre. Har man ikke mulighet til å sjekke bør man la bilen stå, sier han.

Fremskrittspartiet kommer ikke med noen reaksjon overfor Jan Henrik Fredriksen etter promillesaken.