Hopp til innhold

Media nektes inngang

Får ikke være med når miljøvernere besøker StatoilHydro.

Melkøya
Foto: Arnstein Jensen / NRK

Media blir nektet adgang til Melkøya-anlegget når representanter fra miljøvernorganisasjoner skal på omvisning på anlegget senere i dag.

-Dette er et regulært besøk på Snøhvit-anlegget med en vanlig omvisning på kaldt område som vi ikke ser for oss behøver noe pressedekning her inne på øya, skriver kommuniksajonsmedarbeider Kari Mette Darell Eliassen i StatoilHydro i en e-post til NRK.

Udemokratiske metoder

Fagrådgiver for olje i Bellona, Elisabeth Sæther er svært kritisk til at StatoilHydro ikke ønsker å ha media tilstede;

-Det er en svært kritikkverdig måte å gjøre det på, offentligheten har rett til å vite hva som foregår på Snøhvit-anlegget. En såpass frekk, udemokratisk og gammeldags metode som Statoil Hydro benytter seg av her hadde jeg rett og slett ikke forventet fra ett av norges største selskaper.

Vil ha dialog

Natur og Ungdom mot Goliat

Natur og Ungdom demonstrerer mot Goliat-utbygging. Kari Elisabeth Kaski til venstre

Foto: Kristine Wika Haraldsen/Natur og Ungdom

Natur og Ungdom og Bellona er for tiden på en rundtur i Vest-Finnmark for å møte lokalpolitikere, organisasjoner og næringsliv som er forbundet med Goilat-feltet.

-Vi er her for å høre deres syn på saken, og få presentert vårt syn. Vi har lenge jobbet mot Snøhvit-anlegget og vi har derfor lyst til å se på resultatet , sier sentralstyremedlem i Natur og Ungdom Kari Elisabeth Kaski.

Hun synes det er merkelig at Statoil Hydro nekter media å være med på besøket.

-Jeg synes det er synd! Folk i Finnmark bør få vite hva som skjer på melkøya, hvorfor ting ikke fungerer som det skal og hvorfor man sitter igjen med et anlegg som ikke bare soter ned Hammerfest, men som øker Norges utslipp av CO2

Trenger tid til forberedelser

Informasjonssjef i StatoilHydro, Geir Gjevran, sier til oilinfo.no at StatoilHydro ikke har noe i mot å vise pressen Melkøya-anlegget.

Men denne gangen kom det for brått på.

- Vi fikk ikke varsel om at media ville være med på denne omvisningen før i går. Hadde dette vært avtalt på forhånd kunne de fått adgang, sier Gjervan.

- Hvorfor trenger dere tid for at pressen skal kunne komme inn på anlegget?

- I dette tilfellet hadde vi ikke folk til å gjøre en pressekonferanse eller brife pressen, noe vi har som policy å gjøre. Vi ville vise frem anlegget for miljøvernerne, uten media tilstede, sier Gjervan.

- Men trenger dere en pressekonferanse hvis media bare vil skrive en sak om at miljøvernerne får omvisning?

- De må gjerne lage som om omvisningen. Men vi ble som sagt overrasket over at media skulle være med på besøket, og trenger rett og slett mer forberedelsestid, forklarer Gjervan til Oilinfo.