Hopp til innhold

- Vi blir ikke tatt på alvor

Føler seg fremstilt som kunnskapsløse.

Bjørn

En av de nærgående bjørnene i Pasvik.

Foto: SNO

Lokalbefolkningen i Pasvik føler ikke at de blir tatt på alvor av Direktoratet for naturforvaltning når det gjelder bjørnene i området.

Den siste tiden har flere bjørner blitt observert i nærheten av gårder og beitemarker, og lokalbefolkningen hevder bjørnene er underernært og derfor mer nærgående enn vanlig.

Statens naturoppsyn har vært på befaring og konkludert med at bjørnene oppfører seg normalt, men lokalbefolkningen sier de ikke har sett så mye bjørn så nærme folk før.

- Vi blir ikke tatt på alvor

Lokalpolitiker og bonde Cecilie Hansen mener direktoratet ikke tar lokalbefolkningens bekymring på alvor.

- Jeg føler ikke at vi blir tatt på alvor, og jeg reagerer kraftig på Direktoratet for naturforvaltnings uttalelser om at det ikke er noe unormalt ved bjørnens adferd, størrelse og hva slag hold den er i.

- Det har aldri vært normalt at vi har hatt opptil flere bjørn innenfor gjerdene på dyrka mark.

- Blir fremstilt som kunnskapsløs

Bonde Ola Johansen tror at folk har mistet tilliten til myndighetene og ikke vil rapportere bjørneobservasjoner i fremtiden.

- Det har jo litt med at hvis man rapporterer inn at man har sett bjørn og føler frykt så blir man kanskje fremstilt i media etterpå som litt kunnskapsløs, og at det bare er å øke kunnskapen så er man ikke redd lenger.

- Politiet har vært ute og sagt at man bør holde seg unna bjørnen hvis man ser den, men det er jo vanskelig for oss som bor i Pasvik og som har vår arbeidsplass på jordene.

- Veldig beklagelig

Viltrådgiver i Direktoratet for Naturforvaltning Morten Kjørstad mener det er beklagelig at lokalbefolkningen føler de ikke blir tatt på alvor.

- Vi synes det er veldig beklagelig hvis det er sånn at de føler at de ikke blir tatt på alvor, det er veldig viktig for forvaltningen. Vi skal følge opp det folk melder i fra om og vi skal absolutt ta dem på alvor.

- Hvorfor har dere og lokalbefolkningen så forskjellig syn på alvoret i denne saken?

- Folk opplever de samme tingene veldig forskjellig, det vil jo avhenge av flere ting, blant annet erfaring og kunnskap. Statens Naturoppsyn har jobbet en del med bjørn, og møtt bjørn en del ganger, og man trenger ofte å ha en del erfaring for å kunne gjøre korrekte vurderinger.