Hopp til innhold

Ingen spor etter meteoritten

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard fant ingen spor etter kjempemeteoritten som falt ned i Nordreisa. Men han gir ikke opp.

Skuffet Knut Jørgen Røed Ødegaard
Foto: Erik Veigård / Scanpix

Røed Ødegaard er overbevist om at biter etter meteoritten fins, og fortsetter letingen.

Et par timers søk med helikopter og like langt søk til fots fredag ga ingen resultater.

- Det er klart jeg hadde forventninger ettersom vi hadde fått et ganske avgrenset område å søke, men jeg er ikke skuffet, sa Ødegaard fredag kveld til NRK på flyplassen i Tromsø.

Kjempeeksplosjon

Grunnen til at han føler seg overbevist om at biter av meteoritten må ha funnet veien til bakken, er særlig størrelsen den må ha hatt. Den utløste et kjempesmell som flere vitner har beskrevet som voldsommere enn noe de har hørt før. Lysglimtet ble sett så langt sør som i Narvik, 700 kilometer unna.

To fiskere som satt og gjorde opp fisk ved Reisavatnet har fortalt at meteoritten lyste opp landskapet kraftigere enn sola. De oppdaget meteoritten fordi bakken de gjorde opp fisk på plutselig ble så lys. Det var litt rart å gå i området der meteoritten eksploderte for en drøy uke siden.

- Det har vært ytterst dramatisk, det er jo veldig veldig spennende, og jeg ble ydmyk av å høre de som har fortalt om dette lysglimtet som lyste mye sterkere enn solen, og at de kjente drønnet etter noen sekunder, fortalte Røed Ødegaard til NRK da han akkurat var kommet fra helikopterturen fredag kveld.

God posisjon

Meteoritten falt ned i nærheten av Nordreisa like over klokken to natt til onsdag 7. juni. Takket være forskningsinstituttet NORSAR kom Ødegaard til Nordreisa med en god posisjon på hvor meteoritten eksploderte, med en kilometers nøyaktighet.

Posisjonen er nord for Reisavatnet, 80 kilometer fra tettstedet Nordreisa. Men vi vet ikke hvor høyt oppe det skjedde, det kan ha vært et sted mellom 3 og 14 kilometer over bakken, sier Ødegaard.

Kommer tilbake 

- Nå drar jeg hjem og regner videre på hvor nedslagsfeltet kan være. Jeg håper også å få tak i flere data, blant annet satellittdata, som kan være svært nyttige, sier Ødegaard.

Han håper å komme tilbake snart og lete mer etter meteoritten allerede om noen uker.

- Vi kommer nok til å bruke flere dager på å lete etter meteoritten langs bakken neste gang, forteller den engasjerte astrofysikeren.

Høyt der oppe eksploderte den store meteoritten og delte seg opp i flere mindre biter. NASA har regnet på størrelsen basert på vitneutsagn og lyddata, og kommet til at den må ha vært flere tonn da den traff atmosfæren.

Hvor mye som ble igjen av den og traff bakken er helt uvisst. Men den ivrige kjendisastronomen er overbevist om at noe havnet på bakken.

 

 

Knut Jørgen Røed Ødegaard i Nordreisa
Foto: Erik Veigård / Scanpix

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark