Hopp til innhold

Tatt ut av tjeneste

Hammerfest kommune tar skandalelegen ut av tjeneste, men foreløpig bare ut uka.

Hammerfest Legesenter
Foto: Jon Are Nilsen / NRK

For kommunen har ikke tatt noen endelig avgjørelse om legens fremtid i Hammerfest.

- Det vi har gjort umiddelbart er at legen ikke skal ha noe pasientkonsultasjoner ut denne uka. I morgen tidlig skal vi ha et møte hvor vi skal gå gjennom saken, og diskutere hva vi skal gjøre videre, sier Arvid Isaksen som er sektorleder for helse i Hammerfest kommune.

Ikke avklart

- Så i verste fall kan legen være tilbake i tjeneste uka etterpå?

- Det er to alternativer. Det ene er at han kan fortsette og det andre er at vi må si stopp for legen, sier Isaksen.

Skandalelege jobber i Hammerfest

Men kommunen tar likevel selvkritikk for å ha sjekket bakgrunnen til legen for dårlig.

- Vi sitter med ansvaret og det kan vi ikke fraskrive oss, selv om vi bruker et vikarbyrå. Vi er helt nødt til å gå gjennom rutinene vi har i dag. Vi skal levere gode legetjenester til innbyggerne i Hammerfest og dette er helt klart en sak vi skulle vært foruten, sier Isaksen.

Flere alvorlige saker

Hele åtte ganger er den svenske legen som nå jobber som vikar i Hammerfest anmeldt for tildels svært alvorlige forhold. Dette har resultert i fire advarsler fra svenske helsemyndigheter. To av anmeldelsene er ikke ferdigbehandlet.

Ifølge Svensk Televisjon, som har laget en dokumentar om legen, har har ved flere tilfelle jobbet som ortoped både i Norge og Sverige med falske papirer. Han er anmeldt for å foreskrive store mengder narkotiske tabletter til pasienter. I ett tilfelle fikk en pasient 4000 tabletter på en måned, blant annet 1750 tabletter av det beroligene midlet rohypnol. Da dette ble oppdaget fikk han sparken på legesentret i Malmø hvor han da jobbet.

Legeforeningen kritisk

Legeforeninga i Finnmark er svært kritisk til bruk av vikarbyråer etter at skandalelegen ble ansatt som vikar i Hammerfest. Kommunen stolte blindt på vikarbyrået som formidlet kontakt med legen og sjekket ikke referansene, noe de absolutt burde gjort.

- Etter mitt syn er det to ting som gjør det litt problematisk å bruke byråer. Det ene er at det er dyrt, det andre er at det er vanskelig å kvalitetssikre slike ting vi snakker om her. I tillegg kommer det at leger og annet personell av og til ender opp hos byråer fordi de har trøbbel med en fast jobb. Det er en kjennsgjerning at slik er det, sier Pal Ivan.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark