Hopp til innhold

Finnmarkinger kan få eiendomsrett

Finnmarkingene kan få eiendomsrett til lokale områder om den nyoppnevnte Finnmarkskommisjonen bestemmer det.

Kommisjonen ble oppnevnt fredag, og skal kartlegge eksisterende rettigheter på Finnmarkseiendommens grunn.

Historiske rettigheter

- Det er snakk om rettigheter som er ervervet gjennom lang tids bruk men foreløpig ikke har fått formell rettslig anerkjennelse, forteller leder for Finnmarkskommisjonen, Jon Gauslaa.

Kommisjonen skal både utrede og ta stilling til krav som kommer inn. Den skal finne ut av hvilke eksisterende rettigheter brukerne har til grunnen Fefo overtok 1. juli 2006.

Kan søke

Hvis noen mener de har historiske rettigheter i en siida eller et annet bruksområde, kan de søke kommisjonen om å få overta eller få bruksrettigheter til området.

- Hvorvidt de vil få medhold vil bero på karakteren av bruken de har utøvd og hvor lang tid bruken har pågått, sier Gauslaa.

Eiendomsforholdene i Finnmark er spesielle siden store områder har vært kollektivt brukt som en form for allmenning.

Mangel på skriftlige kilder

Et problem søkerne kan få er å bevise at de har rettigheter til et område. Skriftlige kilder vil ofte være vanskelig å fremskaffe.

- Mangel på skriftlige kilder kan opplagt være en utfordring, men samtidig vil kommisjonen måtte forholde seg til muntlige kilder også, sier Gauslaa.

Men det blir ikke nødvendigvis Finnmarkskommisjonen som får siste ordet. Avgjørelsene kan ankes og domstolssystemet blir spesielt.

- Våre avgjørelser vil av alle parter kunne bringes inn for utmarksdomstolen for Finnmark, som ventelig vil bli opprettet om ikke så mange år. Deretter kan saken eventuelt gå til Høyesterett, forteller kommisjonslederen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark