Hopp til innhold

Mener Helga særbehandler samer

Fiskeriminister Helga Pedersen har bidratt til at samene særbehandles av Kystfiskeutvalget, fordi hun er same selv, påstår Frp-politiker.

Jan-Henrik Fredriksen (Frp)
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Frp sin stortingsrepresentant fra Finnmark, Jan Henrik Fredriksen, er svært lite fornøyd med Kystfiskeutvalgets forslag om å gi fisken tilbake til finnmarkingene.

Utvalget foreslår at alle finnmarkinger, uansett etnisisitet, skal få førsteretten til å fiske i fjordene og nært kysten.

- Lukter særbehandling

Fredriksen mener likevel at forslaget lukter særbehandling av samer. Og han mener fiskeriministeren, som har samisk far og norsk mor, har vært delaktig i å få på plass den påståtte særbehandlingen.

- Det er helt tydelig har Helga Pedersen har hatt en finger med i spillet. Ho tar hensyn til sin egne etnisitet, det er så enkelt som det. Og det har blitt gjort i alle år, sier Fredriksen.

Men fiskeriministeren avviser fullstendig påstandene fra Frp-politikeren. Hun ber Fredriksen å sette seg bedre inn i Kystfiskeutvalgets arbeid.

- Det er veldig spesielt utspill. Jeg vil oppfordre Fremskrittspartiets representanter til å lese forslaget fra Kystfiskeutvalget, sette seg inn i det som står der og gjøre seg opp en mening, istedenfor å bruke tiden på slike spekulasjoner, sier Pedersen.

- Meningsløst

Selv om Kystfiskeutvalget slår fast at rettighetene gjelder alle, og ikke bare samer, så mener Fredriksen at det er et nytt ledd i å særbehandle samer. Forslaget er dårlig og Finnmark er en prøveklut for urfolksrettigheter.

- Det at man tar utgangspunkt i urfolksrettigheter til fiskeriene i Finnmark mener jeg er meningsløst, sier han.

Skepsis fra Ballo

SV stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo mener forslaget er i tråd med SV fiskeripolitikk, men advarer likevel mot særbehandling av samer.

- SV har hele tiden jobbet for å styrke kystflåten og flytte kvoter over fra trålerflåten. Men SV sin politikk handler ikke om at det skal være entiske skiller og om at samene skal ha egne rettigheter til fiskeriene, sier Ballo.

Venter debatt

Et enstemming utvalgets foreslår å gi en garanti om kvoter til alle som bor i Finnmark. Norges Fiskarlag protesterer mot at de som har satset penger på å bli yrkesfisker skal gi fra seg rettigheten sine. Og her får de støtte fra FRP.

Stortingsrepresentant Alf E. Jakobsen fra Arbeiderpartiet mener det er behov for å sikre fjordfiskernes interesser i Finnmark slik Kystfiskeutvalget har foreslått. Men han er samtidig skeptisk til å utelukke fiskere fra andre landsdeler.

- Vi stenger jo nærmest enkelte grupper ute fra Finnmark og det skaper nok debatt, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark