Hopp til innhold

Må finne seg i voldtekt – eller dø ut

 

En noe spesiell doktorgrad er forsvart ved Universitetet i Tromsø. Abdurhman Kelil Ali har funnet ut at en hoppekreps baserer hele artens formering på voldtekt!

Hoppekrepsen Eudiaptomus graciloides har vært gjenstand for nitide undersøkelser av kjønnslivet.

Resultatet er en avhandling som prøver å forklare hvorfor hunner parer seg med mange hanner når det er nok å pare seg med bare en?

Spørsmålet er undersøkt i en art der det er lett å fastslå hvor mange hanner en hunn har paret seg med. Hannene etterlater seg nemlig lett synlige spermsekker på hunnene. Krepsen er vanlig i ferskvann i nordområdene.

Ikke frivillig

Studien viser at en hunn kan ha opptil ni spermsekker festet på kroppen. Det er ikke noen fordel. Ikke får de flere barn, og ikke lever flere av barna opp. I tillegg er det energikrevende å svømme rundt med alle spermskekene på kroppen, og hunnene er mer utsatt for å bli spist av andre.

Prøver å stikke av

Abdurhman Kelil Ali har funnet ut at krepsehunnene prøver å motsette seg paringsforsøk fra hannene, og hunner som er gode til å komme seg unna paringsklare hanner ser ut til å ha færre spermsekker enn de som er dårlige til å komme seg unna. Store hunner som er gode til å “hoppe” og som har lange antenner er gode til å unnslippe hannene og har få spermsekker.

Voldelig paring

Der ser altså ut til at hele paringssystemet er basert på voldtekt. Hannene produserer spermsekker i fleng og prøver å feste dem på hunnene, mens de forsøker å motsette seg paring.

 Om doktoren

Abdurhman K. Ali er født og oppvokst i Etiopia. Før doktorgradsarbeidet ved Institutt for biologi, gjennomførte Ali en mastergrad på Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø. Ali har nå returnert til Etiopia.