Hopp til innhold

- Ligner på jødedeportasjoner

Tromsø-ordfører sammenligner nazistenes jødebehandling med situasjonen for to kurdere i Tromsø.

Arild Hausberg

Ordfører Arild Hausberg (Ap) raser over behandlingen to kurdere i Tromsø får.

Foto: NRK

- Det er likhetstrekk mellom nazistenes behandling av norske jøder under 2. verdenskrig og det som kan skje med to kurdere som i snart ti år har bodd i Tromsø.

Det sier ordfører i Tromsø, Arild Hausberg.

- Hvis de hadde blitt sendt ut av landet og til et land der vi ikke kan garantere for deres sikkerhet, ligner det på en prosess der også jødene ble hentet ut av dette landet under krigen og ble sendt til et område der de gikk en forferdelig skjebne i møte, sier Hausberg.

Liker det ikke

Hausberg liker ikke den skjebnen som nå kan møte de to Tromsø–borgerne, bussjåføren Bilal Mohammad Gahni og skredderen Hawre Mohammed Ali.

- Dette er mennesker som er godt integrerte, snakker godt norsk og gjør viktige og nødvendige jobber i Tromsø, sier ordføreren.

Får ikke jobbe

De to kurderne kom til Norge i 1999. I 2005 fikk de arbeids- og oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Men like før jul ble både arbeids- og oppholdstillatelsene inndratt av UDI.

Verken Gahni eller Ali blir tvangsutsendt med det første. Årsaken er den farlige situasjonen i Irak. Dessuten mangler Norge utleveringsavtale med Irak.

Men utvisningsvedtaket fra Utlendingsdirektoratet er gjort og har allerede fått konsekvenser.

Bilal Mohammad Gahni måtte ved årsskiftet slutte i jobben som bussjåfør, sjøl om arbeidsgiveren Tromsbuss sårt trenger han.

Planlegger aksjoner

Uttalelsen fra Hausberg kom på et åpent møte i Tromsø mandag kveld der 50 mennesker møtte.

Her ble det bestemt hvordan det skal aksjoneres for å påvirke norske myndigheter framover. Begge de to kurderne var til stede.

Arild Hausberg har sjøl vært i Arbeids og inkluderingsdepartementet for å snakke med den politiske ledelsen. Statsråd Bjarne Håkon Hansen var ikke tilgjengelig, så i stedet ble det en av hans politiske rådgivere.

- Der var det lite å hente, fortalte Hausberg.

Både Hawre og Bilal var til stede på møtet.

- Vi setter stor pris på at byens befolkning stiller opp for oss, men det er ikke bra å bli sittende alene på en hybel og tvinne tomler når jeg trengs på arbeidsmarkedet her i Tromsø.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark