Hopp til innhold

Rømlingene tatt

Kystvakten aksjonerte fredag mot det statsløse fiskefartøyet Nemanskiy, som nyttårsaften stakk av fra Kirkenes.

Nemanskij bordet av kystvakten
Foto: Kystvakten

Fartøyet lå i havn i Kirkenes og hadde totalt seilingsforbud fordi den manglet alt av gyldige dokumenter. Men i ly av nattemørket på nyttårsaften forsvant tråleren fra byen.

Kystvakten aksjonerte

Torsdag ble derimot skipet funnet av kystvaktskipet KV Stålbas i gråsonen nordøst for Vardø. Kystvakten aksjonerte mot det tidligere russiskregisterte skipet, og det fraktes nå inn til Vadsø. Russerne mistenkes nå for å ha falske dokumenter om bord vedrørende statstilhørighet.

Dette er ikke første gang at tråleren havner i myndighetenes søkelys. Fartøyet er tidligere også mistenkt for et betydelig tjuvfiske i Barentshavet.

Flere forhold

Denne gangen er fartøyet mistenkt for tre forhold:

  • For å inneha "falsk" russisk nasjonalitetsbevis.
  • For å ha gitt Kystvakten uriktige opplysninger.
  • For ikke å ha sendt ut lovpålagt sporingssignal.

Kystvakten regner med at fartøyet kommer inn til Vardø i løpet av søndagen. Der blir det overlatt til Østfinnmark politidistrikt som vil etterforske saken videre. På grunn av maskinproblemer på Nemanskiy er fartøyet tatt under slep av KV Stålbas.

Skadet

Da kystvakten gikk om bord i fartøyet fant de også et skadet medlem av mannskapet. Personen som hadde andre- og tredjegrads forbrenninger ble tatt hånd om av sanitetspersonellet på KV Stålbas.

Senere ble personen fraktet med et Seaking redningshelikopter til sykehuset i Kirkenes. Situasjonen for pasienten skal være stabil.

Se i nett-tv: Tatt i arrest

Flere nyheter fra Troms og Finnmark