Hopp til innhold

OL-brannfakkel i Tromsø

Friluftselskere ber miljøvernministeren frede naturperler i Tromsø.

Langrennsstadion i Movika
Foto: Illustrasjon: Grindaker as / 70°N arkitektur as / Rambøll Mapping AS

- Miljøvernministeren må foreta en uavhengig vurdering av om et OL vil ødelegge naturperler og friluftsområder i Tromsø.

Det krever det interkommunale friluftsrådet i Balsfjord, Karlsøy, Lyngen, Storfjord og Tromsø.

I et brev til statsråden skriver friluftsrådet at de frykter at enkelte OL-anlegg kan komme i sterk konflikt med klassiske naturperler.

 - Kan ødelegge naturperler

Daglig leder i friluftsrådet, Ragnhild Sandøy, sier til NRK at det er flere viktige områder det er snakk om.

- Det er tur- og skiløypene i Breivikmarka ved Grønnåsen. I tillegg er det Movikvatnet som er en klassisk ørretfiskeperle i Tromsø - et flott område sommer som vinter.

Etter å ha fått mange tilbakemeldinger fra bekymrede naturelskere i Tromsø mener friluftsrådet at statsråden må iverksette en uavhengig vurdering for skadene et eventuelt OL vil få for naturen i og rundt søkerbyen.

- Store konsekvenser

Bratt terreng og eksponerte kystlandskap gjør at tekniske inngrep får store konsekvenser visuelt, estetisk, arealmessig og i forhold til støy, og dermed også for funksjon og verdi som friluftsområde, skriver friluftsrådet i brevet som er adressert til miljøvernministeren.

- Det vi ønsker er en gjennomgang av de klassiske friluftskvalitetene og hvordan de eventuelt kan bli truet ved et OL, sier Sandøy til NRK.

Er det slik at dere helst ikke vil ha noen anlegg i de nevnte områdene?

- Det er vel kanskje slik at man må gjøre et valg mellom klassisk friluftsliv og storskala idrettanlegg, veier og parkeringsplasser, svarer daglig leder i friluftsrådet, Ragnhild Sandøy.