Hopp til innhold

Helsetilsynet gransker UNN

Vil vite hvorfor det tok ei uke før legene sjekket røntgenbildene som viste brudd i hoften til multihandikappede Tonje (6).

Tonje Thomassen

Tonje Thomassen (6) og faren hennes.

Foto: Marita Andersen / NRK

Fylkeslegen i Troms og Helsetilsynet gransker nå saken hvor den seks år gamle multihandikappede Tonje Thomassen gikk en uke med brudd i hofta før legene på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN) sjekket røntgenbildene.

I tillegg vil fylkeslegen ha en redegjørelse for hvorfor ikke jenta ble operert for bruddet på UNN, men ble sendt med ambulansefly til Trondheim. Her ble seksåringen operert mandag.

- Dette må granskes, for her har mange ting gått helt galt. Så det er positivt at vi endelig blir tatt alvorlig, sier Tonjes mamma, Mai-Liss Thomassen.

NRK avdekket saken

I brev til Universitetssykehuset Nord-Norge viser fylkeslege Gerd Ersdal til innslaget i NRK Nordnytt 30. desember hvor det ble avdekket at røntgenbildene ikke ble sjekket før etter en uke.

På denne bakgrunn vil Helsetilsynet ha svar på flere spørsmål.

UNN må derfor redegjøre for hvilke rutiner som gjelder for beskrivelse av røntgenbilder tatt av barn, samt når og i hvilken form resultatet av røntgenundersøkelsen blir kommunisert til den legen som har rekvirert bildene.

- Triste hendelser

- I denne saken er det to hendelser som har vært triste, og det er trist at det har gått ut over samme familie. Og dette er en familie som er hardt belastet fra før av, sier Ersdal til NRK.

Helsetilsynet i Troms ønsker videre opplyst hvilke rutiner som har sviktet i den aktuelle sak, og hvilke tiltak som vil bli satt i verk for å forhindre lignende hendelser i fremtiden.

- Jeg håper vi aldri mer vil oppleve noe slikt som vi har opplevd, og at en slik undersøkelse også kan hjelpe mange andre som jeg nok vet sitter i samme situasjon, sier Mai-Liss Thomassen.

UNN har fått en frist på tre uker til å gi tilbakemelding på Helsetilsynets brev.

Bakgrunn:

Tonje måtte til Trondheim

Leger sjekket ikke røntgenbilder

Ble fødselskadet på fødestue - får ikke erstatning

Foreldre vil ha erstatning

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark