Hopp til innhold

Ballo i hardt vær

Sammenligner Norske Samers Riksforbund med nazi-sympatisøren Jürg Haider.

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo må forsvare sine påstander om NSR.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Norske Samers Riksforbund (NSR) er en nasjonalistisk bevegelse og bør bekjempes med demokratiske midler, sier stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo.

Han mener NSR legger opp til diskriminering av den norske befolkningen i Finnmark.

- For meg som ikke er same, slik som størsteparten av befolkningen i Finnmark, vil jeg med rette si at det er en diskriminerende holdning til resten av befolkningen i Finnmark. Det må vi være opptatt av.

Sammenlignet NSR med nazi-sympatisør

Bakgrunnen for at dette nå kommer opp, er at Olav Gunnar Ballo i går ble intervjuet i P2-programmet «Sånn er livet», der han ga utrykk for de samme meningene som han her gjør.

Han gikk så langt som å sammenligne NSR med den Østeriske høyrenasjonalistiske politikeren Jürg Haider. Han trakk senere disse uttalelsene og beklaget at han hadde sagt det. Men han mener at NSR bør bekjempes.

- De bør bekjempes, men med helt vanlige og demokratiske metoder. Det er viktig at når de gir uttrykk for sine målsetninger setter vi søkelyset på det.

- Jeg synes det er viktig at vi som nasjonale politikere tenker gjennom om vi ønsker en utvikling av Finnmark hvor man mer og mer skal si at en gruppe har rettigheter som andre ikke har. Mitt klare svar på det er nei.

- Men du mener at NSR er en nasjonalistisk bevegelse?

- Man kan diskutere begrepsbruk, men når man så sterkt beskriver nasjonsbygging, og sier at det skal være eksklusive rettigheter for den samiske befolkning i et område hvor det bor veldig mange andre, så er nasjonalisme det begrepet som slår meg.

- Stolt av NSR

Det var en svært opprørt parlamentarisk leder for NSR sametingsgruppe, Aili Keskitalo som kommenterte Ballos angrep på Norske Samers Riksforbund.

- Vi har jobbet med samiske saker i 40 år, og vi har hele tiden brukt demokratiske virkemidler. Jeg finner meg ikke i at det blir fremstilt som at vi ønsker å overkjøre alle andre interesser.

- Vi er en minoritet, og derfor trenger vi en egen stemme. Det har vi gjennom NSR og Sametinget, og det arbeidet er jeg stolt av.

Hør de omstridte uttalelsene i «Sånn er livet» .