Hopp til innhold

– Gå av, Bjørnøy!

Bellona er i harnisk etter at Hydro i dag fikk tillatelse til å prøvebore utenfor store sjøfuglkolonier ved Nordkapp.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Boringa skal skje om lag 45 kilometer fra kysten. Den vil dermed være nærmere land enn noen andre i Norge, og nær kolonier med truede sjøfuglarter.

Bellona-leder Frederic Hauge mener miljøvernministeren ikke har forstått sitt ansvar når hun nå gir tillatelse til boringen .

Hastverk i regjeringa

Frederic Hauge reagerer spesielt på at Hydro søkte om tillatelse først i september og får klarsignal allerede nå. En klage fra Natur og Ungdom og Bellona har vært behandlet i romjulen.

 – Miljøverndepartementet legger seg flat for oljebransjen ved å ha så kort behandlingstid. Vi har ikke bruk for en statsråd som er så snill overfor oljeindustrien, sier Hauge.

Hauge mener at de første sakene som avgjøres nå – etter at regjeringen la frem forvaltningsplanen for Barentshavet – kan skape presedens for kommende saker. Derfor er saksbehandlingstiden helt uholdbar.

– De siste oljevernøvelsene i Finnmark har også gått særdeles dårlig, sier Hauge.

Viktig for sjøfugl

Lomvi
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I likhet med Bellona og NU advarer også Norges Naturvernforbund mot oljeboring i området.

– Det er uansvarlig å sette igang oljevirksomhet her, rett ved Gjesværstappan, som er Nord-Europas største sjøfuglkoloni, skriver leder Lars Haltbrekken i en pressemelding.

– Fuglefjellet har en stor bestand av lomvi. Den står på rødlista over truede arter i Norge og er definert som kritisk truet. Det vil si at den kan forsvinne i løpet av en tiårsperiode. Bestanden av lomvi på Gjesværstappan hatt en dramatisk tilbakegang de siste 40 årene, sier Haltbrekken.

Må bore i hekketida

 Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken
Foto: Herskedal, Kjell, Kjell Herskedal / SCANPIX

Også Hjelmsøya fuglereservat ligger nært Nucula, bare 50–55 kilometer. Dermed er det svært kort vei for et oljeutslipp til områder hvor det kan gjøre stor skade, mener Haltbrekken.

For Naturvernforbundet er det en mager trøst at selve leteboringa foregår i desember, og dermed utenfor hekketiden.

– Hvis de finner olje, vil en kontinuerlig oljevirksomhet nødvendigvis også foregå i hekketiden, påpeker Haltbrekken.