Hopp til innhold

Himmeldansen

Væpnet til tennene med tålmodighet, fotoutstyr og kaffe på termosen jakter de på det flyktige nordlyset.

Naturfotografene Bjørn Jørgensen fra Tromsø og Bjarne Riesto i Vadsø har vakt oppsikt langt ut over landets grenser med sine nordlysbilder.

Nordlys over Ersfjord
Foto: Bjørn Jørgensen / ingen

  

Eksotisk

Nordlyset er dagligdags for mange av oss, men uhyre eksotisk for seks milliarder av verdens befolkning. Det merker de to fotografene på responsen.

–  Jeg har solgt nordlysbilder til hele verden. Jeg vet ikke om noen i Afrika har dem på veggen, men ellers er de spredd i alle verdensdeler, fra USA til Australia og Kina, sier Jørgensen. Ikke minst bildet fra Ersfjord, som du ser her, har solgt godt.

 

Bjarne Riesto
Foto: Bård Wormdal / NRK

Nesten usynlig

Bildene de tar av nordlyset avslører det menneskets øye sjelden oppfatter.

– Det er ikke ofte man ser et tydelig rødskjær i nordlyset med det blotte øyet. Kameraet oppfatter det røde i nordlyset langt bedre, enten man bruker et digitalkamera eller fotograferer på film, sier Bjarne Riesto.

 Nordlysvarsel

Jakten på nordlyset foregår litt som annen jakt: Man sitter på post og venter. Men ikke helt på måfå:

– Moderne nordlysvarsel på internett er gode hjelpemidler, mener Jørgensen.

– Flere nettsteder varsler om aktiviteten på sola. Solstormene fører i sin tur til nordlys, og «vævarslene» for verdensrommet sparer fotografen for en del bomturer, sier Jørgensen. Men man har aldri noen garanti:

– Jeg har vært ute mange kvelder uten en j... grønn flekk på himmelen.

Og Riesto understreker at en hvilken som helst klar kveld kan gi gode bilder.

– Nordlysvarselet treffer godt på de store utbruddene, men nevner ikek alle de mindre nordlysene som kan gi flotte strukturer.

Omgivelsene viktig

 – Og når nordlyset bryter ut, gjelder det å være på plass et sted hvor man har fine omgivelser å fotografere i, understreker Riesto.

– Høydepunktet varer ofte ikke så lang tid, og den tida kan du ikke somle bort med å leite etter et fornuftig sted å fotografere fra.

Første bud er selvsagt å styre klar av telefonstolper, gatelys og annet som skjemmer bildene. Neste skritt er å finne omgivelser som tilfører bildene det lille ekstra.

 

Bjørn Jørgensen
Foto: Berit Sivertsen

– Bildene blir mer interessant om man knytter dem til menneskene som lever under nordlyset, mener Jørgensen.

– Det gir en ekstra dimensjon i med bebyggelse i forgrunnen. Ellers synes jeg det dramatiske kystlandskapet på Kvaløya gjør seg godt. Finnene, stakkar, får jo bare skog i sine nordlysbilder.

Gode tips

Jørgensen tok for alvor fatt på nordlysfotografering da han fikk moderne digitalkameraer for fire-fem år siden. Riesto har holdt på i 15 år, og understreker at også film gir gode resultater.

Ellers er de nokså samstemte om hva du bør ty til av utstyr og teknikk:

  • Et skikkelig kamerastativ. Lealause greier til noen hundrelapper kan gi stygge overraskelser. Bruk eventuelt stativet uten å trekke ut beina. Kameraet bør utløses med trådutløser eller fjernkontroll.
  • Vidvinkelobjektiver, helst nokså lyssterke. Særlig på mørke netter uten måne kan lukkertidene bli svært lange. Hvis de strekker seg over 20–30 sekunder, vil stjernene danne skjemmende spor på himmelen.
  • ISO-verdi opp til 400 er et godt utgangspunkt, men mange digitalkameraer leverer gode bilder også med høyere følsomhet. Bruker du film, er det en stor fordel å holde seg til ISO 100 – det gir mindre korn, men krever lyssterk optikk.
  • Varme klær og sko, kaffe på termos, eventuelt en varm bil å søke tilflukt i.

Lykke til!

 

  

Nordlys
Foto: Bjarne Riesto, www.riesto.no / ingen