Hopp til innhold

– Bør tåle såpass

Dette bør hun tåle, mener fiskerne som beskyldes for å hetse fiskeriminister Helga Pedersen.

 

Helga Pedersen
Foto: Scanpix / SCANPIX

Fiskerne hetser fiskeriministeren for hennes samiske bakgrunn. Det mener stortingsrepresentant for AP, Steinar Gullvåg.

Han var til stede under årsmøtet i Nord-Norges rederiforening, der det skal ha falt flere nedsettende kommentarer om Helga Pedersens samiske bakgrunn.

 

Ikke ment som hets

Utspillene fra talerstolen har fått blodet til å koke i politiske kretser, men leder av Troms Fiskarfylking, Jan Engen, mener Pedersen bør tåle såpass.

– Å være fiskeristatsråd er noe av det mest utsatt du kan...ja, utsette deg for. Så du bør være tykkhudet. Her i nord prater vi rett fra levra, slik vi alltid har gjort, sier Engen.

Engen var en av talerne som bragte ministerens herkomst inn i debatten, men det vil han ikke beklage. Engen skal ha kalt ministeren for «samedame», men hevder bestemt at det ikke var ment som hets.

– Nei, jeg har jo vært med på møter med Helga, og jeg har en oppfatning av at hun er en meget bestemt dame. Og da sa jeg det, eller skal vi si samedama, sa jeg. 

Den karakteristikken ser han ikke noe galt i å bruke.

 – Jeg synes ikke det er noe galt, for hun overtok departementet i samedrakt, og hvis det er å hetse henne, for noe hun selv har lagt opp til, så vet ikke jeg, sier Engen.

– La du noe nedsettende i det?

– Nei, ikke i det hele tatt.

Grenset til rasisme

Utsagnet fra Engen vakte imidlertid harme fra stortingsrepresentant Steinar Gullvåg, som var til stede under møtet. Han mener det hersker liten tvil om at kommentarene var negativt ladet, og til avisen Fiskaren sier han at de grenset til rasisme.

Han mener bestemt at rederne gikk for langt.

– En del av de kommentarene som kom, gikk direkte på person. Jeg har ingenting i mot at man bruker blanke politiske argumenter i en debatt, men det er visse grenser for sømmelighet og respekt, også i slike debatter. Og jeg følte på mange måter at de ble overtrådt der oppe, sier Gullvåg til NRK.

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark