Hopp til innhold

– Burde fått en ny sjanse

Havørna som i går ble avlivet på Senja, burde fått en sjanse til. Forsker mener det blir for lettvint å drepe syke fugler.

 

Havarert havørn
Foto: Arild Moe / NRK

– Hun vil ikke klare seg, når hun ikke klarer å fly. Jeg tror vi bare skal la henne få sovne inn, sa Rovviltkontakt Bjørnar Hansen i Nordnytt tv i går kveld.

Da hadde han tatt med ei havørn til veterinær på Silsand etter at den ble fanget i Botnhamn søndag.

Ble avlivet

I Botnhamn hadde ørna nesten krasja med en bil og ei båtmast. Etter at den hadde gjemt seg i kaimorådet ble rovviltkontakten varslet. Tross grundige undersøkelser hos veterinær ble det ikke funnet skader, og etter en mislykket flygetest utendørs, ble den skånsomt tatt livet av.

Hansen mente med sin erfaring at havørna ikke ville klare seg, og med henvisning til viltmyndighetene om at havørn er det mye av, tok han avgjørelsen.

Espen Johannesen, forsker i fysikalsk kjemi ved Åbo universitet i Finland så tv-innslaget, han reagerer på skjebna til havørna.

– Jeg synes den ørna så helt frisk ut. Og det var litt pussig at den skulle bli avlivet, mener Johannesen.

Trenger oppdrift

Ifølge egne erfaringer med ørn, tror ikke Johannesen nødvendigvis at Hansen vurdering var riktig. Ørnas flyvemotorikk kan nemlig være mer komplisert enn vi aner.

– Jeg har sett en ørn på en bilvei i Lyngen. Det som skjedde når den ble skremt, var at den ble nødt til å hente høyde fra bakken over veien, så den gikk et titalls meter opp, før den la ut, og visste at den hadde nok oppdrift til å klare å fly over havet, sier Johannesen.

Burde fått en sjanse til

Han skulle ønske at Rovviltkontakten hadde gjort flere forsøk før ørna ble avlivet.

– Jeg skulle helst sett at han tok den med seg opp på en fjelltopp, eller et sted langt utenfor sentrum og bilvei. Kanskje kunne den klart seg bedre da, tror Johannesen.

Så du stoler ikke helt på Rovviltkontaktens kompetanse her?

– For meg så det litt klumsete ut å forsøke å få ørna til å fly rett utenfor vetrinæren i sentrum, sier Johannesen.

 

 

Han har nå sendt e-post til Fylkesmannens miljøvernavdleing i Troms om saka som han synes vitner om liten kunnskap om slike fugler. verken leder ved miljøvernavdelinga eller rovviltkonsulenten var tirsdag å få i tale om saka.