Hopp til innhold

Vil heller heve trygd

Politikere reagerer på kresne prester som ikke vil til nord.

Illustrasjon
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Det er betenkelig at nyutdannede prester i Sør-Norge heller velger å heve arbeidsledighetstrygd fremfor å ta jobber nordpå.

Det mener to fremtredende stortingsrepresentanter fra Nord-Norge.

Prestemangelen er stor i den nordlige landsdelen. Likevel velger nyutdanna teologer og prester å gå arbeidsledige i stedet for å søke på de ledige stillingene.

I Troms og Finnmark er det i dag 7 stillinger som er ubesatt, og 3 vil bli lyst ledig snart.

Noen prestestillinger har vært utlyst hele 5 ganger.

Verst er situasjonen i Indre Finnmark, der et av kravene er samiske språkferdigheter.

Høyres stortingsrepresentant Ivar Kristiansen sier prestemangelen i Nord-Norge nå blir satt høyt på den politiske agendaen.

- Det er nesten ubegripelig at vi ser prester som heller går arbeidsledig enn å ta seg jobb der det er mest behov for dem.

- Hva med kallstanken?

- Det er vanskelig å forstå. De har teologisk utdannelse og presteyrket bak seg.Da blir dette med kall for meg ikke helt til å begripe, sier Kristiansen.

Han mener det er rart om den nordlige landsdelen er så dårlig markedsført blant nyutdanna prester at man kvier seg for å ta en jobb nordpå.

Olav Gunnar Ballo
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Det er kanskje enda mer meningsfullt å jobbe i distriktene der det virkelig er behov for dem, enn å gå i med-strømmen her sørpå, sier Ivar Kristiansen.

Bekymra

- Det er all grunn til å være bekymra, med tanke på konsekvensene av prestemangelen i nord.

Det mener SVs stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo.

- Prestene bør primært søke og besette de stillingene som er ledige. Det er betenkelig at vi har arbeidsledige teologer når det finnes mange ledige stillinger, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark