Hopp til innhold

Slaget om Svalbardsonen

Kampen om råderetten i fiskevernesonen rundt Svalbard står i Høyesterett denne uken.

Tirsdag behandler Høyesterett fiskefusksaken mot to spanske trålere.

- Dette er en sak vi ikke har råd til å tape. Dersom rederiet vinner fram med sine anførsler om fiskevernsonen, står vi i verste fall overfor et uløselig problem som åpner for fritt fiske i vernesonen for alle nasjoner, sier førstestatsadvokat Lars Fause. Han skal prosedere saken for påtalemyndigheten i Høyesterett.

Fause føler seg imidlertid på trygg grunn og tror at landets øverste domstol vil komme til samme konklusjon som Nord-Troms tingrett og Hålogaland lagmannsrett tidligere har gjort: Å slå fast at Norge har rett til å håndheve fiskerilovgivningen i Svalbardsonen. Høyesterett har bare en gang tidligere tatt stilling til rettshåndhevelse i fiskevernsonen. Det skjedde i 1996 da dommen mot de islandske trålerne Bjørgulfur og Ottar Birting ble opprettholdt. Høyesterett tok ikke stilling til spørsmålet om norsk jurisdiksjon, men slo fast at det etter norsk lovgiving er ulovlig å ikke føre fangstdagbok i fiskevernsonen rundt Svalbard, sier Lars Fause.

Bøter og inndragning

Selve saken dreier seg om de to spanske partrålerne Olaberri og Olazar som den 7. juni 2004 ble arrestert av Kystvakten i fiskevernsonen ved Svalbard. Både tingretten og lagmannsretten kom fram til at trålerne hadde overfisket kvoten og ført feil i fangstdagboken. Rederiet ble dømt til bøter og inndragninger på 1,4 millioner kroner i begge rettsinstansene.

Folkerettsstridig

Det spesielle med denne saken er at rederiets advokat Hallvard Østgård ber retten ta stilling til spørsmålet om Norge har full jurisdiksjon i Svalbardsonen. Hvis vi vinner fram, må Norge ta stilling til om fiskevernsonen er norsk økonomisk sone eller om den skal omfattes av Svalbardtraktaten. Dagens regime er en mellomting som etter vår oppfatning er i strid med folkeretten, sier Østgård.

(NTB)

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark