Hopp til innhold

800 millioner til havner

Regjeringen satser hardt på fiskehavner i Nasjonal transportplan.

Torskefiske

I Nasjonal transportplan 2014-2023 satses det hardt på å legge tilrette for fiskeri i Troms og Finnmark.

Foto: Colourbox.com

Klokken 12 i dag blir forslaget til Nasjonal transportplan 2014-2023(NTP) lagt fram.

I planen legges det opp til å gi totalt drøyt 800 millioner kroner til utbedring av fiskehavnene og innseilingene i Troms og Finnmark.

– Vi har forhåpninger om å være den ledende fiskerinasjonen i verden. Da må vi ha havneforhold og innseilinger som møter kravene fra moderne fiskeindustri og den moderne fiskeriflåten, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl til NRK.

Cruisetrafikk

I Troms skal det investeres en halv milliard kroner fram til 2017. Blant annet skal det investeres 50 millioner kroner i havna på Sommarøy, mens Årviksand i Skjervøy får 32 millioner.

I Tromsø skal det også investeres 73 millioner kroner på innseilingen via Kvalsundet, mens 144 millioner kroner skal brukes på utdyping av Tjeldsundet.

– Dette er en stor investering som vil bety mye for fiskeri i fylket. I tillegg skal vi forsterke moloer og gjøre det lettere for cruiseskip legge til kai i Tromsø, sier Martin Henriksen i Arbeiderpartiet.

Satser i Finnmark

Regjeringen vil også bevilge totalt 347 millioner kroner til fiskerihavntiltak i Finnmark i løpet av NTP-perioden.

De fire første årene vil det blant annet bli gitt 50 millioner kroner til bygging av molo i Mehamn, og 100 millioner kroner til utdypningsarbeid forskjellige steder i Båtsfjord, skriver Finnmark Dagblad.

– Pengene er viktige, men det er vel så viktig med signalene. Det er mange tiår siden det har vært så storstilt satsing på dette, sier ordfører i Eva D. Husby i Hasvik til avisen.

– Ikke nok


Ordføreren i Skjervøy, Torgeir Johnsen, er også fornøyd med bevilgningsforslagene.

– Dette høres veldig bra ut. Jeg er ikke sikker på at det er nok, men det er absolutt et fint grunnlag, sier han til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark