Hopp til innhold

Fikk hjerneslag etter regelbrudd på UNN

To pasienter ved sykehuset i Tromsø fikk alvorlige komplikasjoner, etter å ha fått behandling i strid med nasjonale retningslinjer.

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø

UNN får kritikk for en behandlingsmetode brukt på pasienter med en alvorlig hjernesykdom.

Foto: NRK

Statens helsetilsyn kritiserer Universitetssykehuset Nord-Norge for behandling gitt til et lite antall pasienter med medfødte misdannelser i blodårene i hjernen.

Sykehuset har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven, ved å behandle pasienter med hjernesykodmmen AVM med kateterteknikk.

To fikk hjerneslag

Fag- og forskningssjef Einar Bugge ved Universitetssykehuset Nord-Norge

Beklager feilen: Viseadministrerende direktør Einar Bugge ved UNN.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

Behandlingen ble gitt ved sykehuset i perioden 2003-2010, og to av pasientene som fikk behandlinga fikk hjerneslag, forteller viseadministrerende direktør ved UNN, Einar Bugge til NRK.

– Det handler om medfødte misdannelser i blodårene i hjernen. Når man behandler dette, er det med en kalkulert risiko for blødning og hjerneslag. Og det er det som har skjedd i disse tilfellene, sier Bugge.

Var ikke klar over feilen

Helsetilsynets kritikk går på at behandlinga skulle vært utført ved Universitetssykehuset i Oslo. Ifølge Bugge var ikke sykehuset klar over dette.

– Behandlinga er nær beslektet med behandling av utposninger i blodårer i hjernen, og vi har utført den her i Tromsø i god tro. Så viser det seg at det ikke skulle vært gjort i Tromsø, men i Oslo.

Da fagmiljøet ble klar over feilen, sluttet vi med behandlinga, sier Bugge.

Følger ikke saken videre

I 2010 avsluttet sykehuset bruken av behandlingstypen, og helsetilsynet vil derfor ikke følge opp saken med videre tilsyn.

Bugge presiserer at sykehuset avsluttet bruken av behandlinga før denne tilsynssaken kom opp. Per i dag overføres pasienter som har behov for behandlinga til sykehuset i Oslo.

– Det at disse to fikk hjerneblødning betyr ikke nødvendigvis at det er større risiko for det ved behandling hos oss. Men reglene tilsier at de ikke skal behandles her, sier Bugge.