Hopp til innhold

– Er man villig til å dø i dag?

Skredekspertene ber skiløpere tenke konsekvenser før de står ned skredutsatte fjellsider.

Kjetil Brattlien.

Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt ber folk tenke konsekvenser.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Folk må stille seg spørsmålet om hvor stor risiko de er villig til å ta når de står på ski. Er de villige til å dø i dag, eller er det en utenkelighet, spør senioringeniør Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Søndag omkom en mann i 50-årene i en snøskredulykke ved Kattfjordeidet i Tromsø. Sammen med en annen mann ble han gravd ut fra snømassene, og det ble startet hjerte- og lungeredning på stedet.

Mannen ble fløyet til Universitetssykehuset Nord-Norge, hvor han senere døde av skadene.

– Kjørte i et bratt område

Etter snøskredulykker tilkalles gjerne geoteknikere fra NGI for å undersøke hva årsaken til skredet kan ha vært. Teknikerne var på plass ved Kattfjordeidet etter dødsskredet søndag.

– Hva tror dere var årsaken til skredet?

– Jeg kjenner ikke alle detaljene enda, men skredet ble sannsynligvis utløst av at skiløperne kjørte i et område som var for bratt for faregraden som gjaldt for søndag, sier Brattlien.

(Artikkelen fortsetter under)

Skred Kattfjord

Mannen fikk hjerte- og lungeredning på stedet.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Flest dødsulykker ved faregrad tre

Søndag var faregraden tre i det aktuelle området. Skalaen går til fem, men det er ved faregrad tre at de aller fleste dødsulykkene skjer.

– Da er snøen ustabil, men fristende. Det er gjerne tilsynelatende fine forhold, og kombinasjonen fare og fristelse er farligst ved faregrad tre.

18 døde siden 2004

Siden 2004 har hele 18 personer omkommet i snøskredulykker i Troms. Nå etterlyser Brattlien en mer bevisst holdning blant dem som kjører ned fjelltoppene.

– Skredulykker skjer ofte fordi folk overvurderer sin evne til å takle en situasjon, eller undervurderer skredfaren. Det er dette vi kaller den menneskelige faktoren. Det er superviktig at folk hele tiden tenker på konsekvensene av de valgene de tar, sier han.