Hopp til innhold

Hun ble politimester som 36-åring

– Jeg startet min karriere i Finnmark, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Politimester Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen

Politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen, opplevde å jobbe med mange spennende saker da hun bodd i Finnmark.

Foto: Politiet

I 1995 slutter Christine Fossen (nå 50) i jobben i overformynderiet i Drammen kommune, og tar med seg med mann og to barn til Vadsø for å jobbe som politiadjutant.

Det var lysten på å gjøre noe annet som førte til den beslutningen.

– Etter studiene i Oslo flyttet vi tilbake til Drammen, og da fikk jeg den klamme følelsen av at alt var som før. Det var ikke så lett å flytte utenlands med norsk jussutdannelse, og i Vadsø ville jeg få nedskrevet studielånet, i tillegg til at det var spennende karrieremessig, sier Christine.

I Vadsø har Christine bare to kolleger: en annen politiadjutant og politimesteren. Hun får dermed raskt ansvar for viktige saker som omfatter leteaksjoner og drap.

Så ruller prostitusjonssaken i Skiippagurra opp, og Christine får reise til Oslo for å møte justisminister Aud Inger Aure om saken.

– Jeg var med på kjempemange spennende ting på den tiden, sier Christine.

Ble politimester

Hun vil imidlertid ikke si at hun bevisst brukte Finnmark som et springbrett til å gjøre karriere.

– Det var mange som måtte overtale meg til å søke, fordi jeg visste jeg ikke skulle bli der, sier hun.

Likevel, etter bare noen måneder i nord går hun fra å være politiadjutant til å bli politiinspektør og stedfortreder for politimesteren. Men det stopper ikke der.

I 1998 takker politimesteren for seg, og Christine blir som 36-åring konstituert politimester fra juni samme år, for distriktet som på den tiden omfatter fem kommuner.

Det var dager hvor skoene du hadde på deg føltes litt store. Jeg ble kastet ut i det, men jeg lærte mye og spurte ofte kolleger andre steder om hjelp. Det var en kjempegøy jobb, forteller Christine.

Lengselen etter å være nærmere familie og venner gjør likevel at Christine etter hvert er klar for å trekke sørover.

I desember 1999 er hun sørpå igjen, og tiltrer som sjef for narkotikaseksjonen ved Oslo politidistrikt.

– Viktig med erfaring fra flere steder

– Selv om jeg gikk en grad ned i stilling da jeg kom til Oslo, ble jeg sjef for flere enn jeg var i Vadsø, og fikk jobbe med store narkotikasaker, sier Christine.

Hun blir i Oslo i to år, før hun i 2002 blir politimester i Søndre Buskerud politidistrikt, hvor hun har vært siden.

– Jeg tror ulik erfaring er kjempeviktig, da har du en bred plattform og erfaringsbakgrunn å stå på. Og jeg tror det er viktig å ha erfaring fra ulike steder, sier politimesteren.