Hopp til innhold

Lemper på vern av laksefjorder

De åtte vernede laksefjordene i Finnmark kan i fremtiden måtte vike for både gruvedrift, kraftproduksjon og oppdrettsvirksomhet.

Laksefisker Repparfjorden

I Kvalsund kommune planlegges det storproduksjon av vindkraft og gruvedrift, like ved Repparfjordelva. Denne er i dag vernet.

Foto: Allan Klo/NRK

Åtte vernede laksefjorder i Finnmark kan i fremtiden måtte vike for viktige samfunnsinteresser som gruvedrift, kraftproduksjon og oppdrettsvirksomhet.

Det går fram av et høringsutspill fra Miljøverndepartementet.

I utgangspunktet skal det nye regelverket gi elvene bedre vern, men unntakene åpner for overstyring fra kapitalinteresser.

Miljøvern vil måtte vike

Erik Sterud

Erik Sterud som er fagsjef i organisasjonen Norske Lakseelver går hardt i mot miljøverndepartementets utspill.

Foto: NRK

– Miljøvern er veldig greit å ha så lenge det ikke koster noe, men i det øyeblikket det går ut over noe annet så er det ikke så farlig med det miljøvernet allikevel, sier Erik Sterud som er fagsjef i organisasjonen Norske Lakseelver.

Dette er de to største konfliktene mellom natur og industri, nemlig laks mot gruvedrift.

Mens en rekke norske vassdrag i flere år har vært vernet gjennom en egen forskrift, foreslår miljøverndepartementet i et nytt forslag til elvevern å legge inn unntak.

Dette unntaket vil prioritere gruve- og kraftproduksjon eller oppdrettsvirksomhet.

Organisasjon går mot utspill

– Det er jo det vi reagerer på, for på en måte sier man her at laksen trenger vern mot menneskelige inngrep. Dette er hele ideen med kvaliteten, at man skal sikre at bestanden skal være i en god forfatning. Men så kommer da forslaget som sier at hvis man finner det formålstjenig så er det ikke så nøye med denne villaksen allikevel. Da kan man heller prioritere andre ting. Så her gir man den ene hånden, så ønsker man å ha mulighet til å ta igjen med den andre. Dette synes ikke vi er riktig, sier Sterud i organisasjonen Norske Lakseelver.

I Kvalsund kommune planlegges det storproduksjon av vindkraft og gruvedrift, like ved Repparfjordelva. Denne er i dag vernet.

Ordfører ragnar Olsen tar godt i mot forslaget fra miljøverndepartementet.

Ragnar Olsen, ordfører Kvalsund (Ap)

Ordfører i Kvalsund, Ragnar Olsen ønsker ja fra miljøverndepartementet om gruvedrift.

Foto: Allan Klo / NRK

– Det vil jo bety at det kan være lettere å få et ja fra miljøverndepartementet til gruvedrift, som jeg har stor tro på at vi får uavhengig av dette høringsutspillet, sier ordfører i Kvalsund, Ragnar Olsen.