Hopp til innhold

Må fjerne hester fra omstridt gård

Hesteeieren på Bunes gård får ikke ha mer enn fem hester.

Bunes gård

Hester ved Bunes gård på Kvaløya i Tromsø.

Foto: Marita Andersen / NRK

Mattilsynets hovedkontor har nå bestemt at hesteeieren ved Bunes gård på Kvaløya i Tromsø må redusere antall hester på gården.

Regionkontoret til Mattilsynet i Troms og Finnmark kom fram til samme beslutning, men hesteeieren anket avgjørelsen.

– Hesteeier har hatt for mange hester over for lang tid. Vi mener det er en viktig årsak til at det har vært mange problemer på gården. Hesteholdet hadde få merknader så lenge det var få hester på gården, sier Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet i ei pressemelding.

Vedtaket betyr at hesteeieren ikke får ha mer enn fem hester på gården. Det betyr også at en hest må fjernes dersom det fødes et føll.

Følger hesteholdet videre

Fjetland mener færre dyr på gården vil gjøre at hesteeieren har mulighet til å sikre tilfredsstillende dyrevelferd, og at det derfor ikke er grunnlag for å totalforby hestehold på gården.

– Vi mener det er feil å forby alt hold av hest i denne saken nå. Vi må følge vanlig forvaltningspraksis og det betyr at vi trapper opp virkemiddelbruken. Vår hovedoppgave er å se til at dyreeier følger reglene for god dyrevelferd, og vi kommer til å fortsette å følge dette hesteholdet tett fremover. Dersom vi på nytt ser at reglene ikke følges vil vi vurdere ytterligere opptrapping av virkemiddelbruken., sier Fjetland.

– Vi har mottatt vedtaket og skal nå bruke litt tid på å se hva vi gjør videre, sier hesteeierens advokat, Bendik Koslung til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark