Hopp til innhold

Sel på villspor

I Finnmark har en villfaren sel de siste dagene skapt oppstandelse. Selen har svømt 155 kilometer fra munningen på Tanaelva, til Valjok på finsk side.

 

Steinkobbe i Tanaelva
Foto: NRK

Det er gjort flere observasjoner av sel i området, og det forvirrede dyret ble lørdag sett i Utsjok i Tanadalen.

Trodde ikke sine egne øyne

Sel i ferskvann er i seg selv ikke vanlig, og at den svømmer så lagt opp i Tanaelva er sjeldent.

Klemet Halonen fisket i elva, sammen med en kamerat, da selen kom til syne.

- Vi var ute i elva og rodde da den plutselig spratt opp av vannet. Rett ved siden av båten, bare to meter fra oss, forteller Halonen.

- Og kameraten min spør meg: «Hva i herrens navn er det der?». Og jeg svarer han: «Sa ikke jeg til deg i sted om at du ikke får lov å om at du ikke får lov å bannes!», da mente jeg at nå var han kommet for å se til oss, flirer Halonen muntert.

Sist sett på 60-tallet

Selv om selen dukket opp overraskende på Halonen, er det ikke første gang at han opplever en sel i Tanaelva. Likevel er det en stund siden det siste møtet. Det skjedde i begynnelsen av 60-tallet, og da hadde ikke Halonen begynt på skolen enda.

–Men det er absolutt ikke vanlig at selen kommer så langt opp i Tanaelva, sier han.

Svømte videre

I dag ble nok en sel observert i Valjok, på finsk side. Om det er den samme selen er usikkert, men denne er fotografert på nært hold, og viser seg å være en steinkobbe.

Fra Utsjok er det fem-seks mil oppover i elvestrøket, men selen har allerede vist seg som en dyktig svømmer. For å komme helt opp til Utsjok har den forsert flere kraftige stryk, deriblant Storfossen.

Må avlives

Laksebreveierforeninga organiserer garnfiskerne i Tanaelva. De har jobbet lenge med å få tynna selbestanden i Tanafjorden, som de mener er alt for stor.

– Dette kan være et tegn på at selen søker til nye områder, mener Varsi.

Han frykter selen vil skremme fisken vekk fra kulpene.

– Hvis dette øker i omfang vil det jo være et forstyrrende element for laksebestanden, sier han.

 Varsi ønsker derfor å ta selen av dage, slik at ikke flere følger etter.

– Selen hører ikke hjemme oppover elva. Det er et fremmedelement som ikke har noe der å gjøre. Så den bør avlives fortest mulig.

Vil spise selen

Og om selen blir skutt, trenger den nødvendigvis ikke gå til spille. Vassdragsforvalter hos Fylkesmannen i Finnmark, Harald Muladal, har nemlig sagt seg villig til å spise selen.

– Dersom det finnes sel på oversiden av Valjok, så må de fange den. Hvis de greier det, så skal jeg spise den rå, lover Muladal.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark