Hopp til innhold

Ingen kommuner i Aust har meldt seg på likestillingsprosjekt

Ingen kommuner fra Aust-Agder har meldt seg på et landsomfattende pilotprosjekt for å bedre likestillingen i kommunene. Det synes fylkesmannen i Aust-Agder er flaut.

Øystein Djupedal på Kunsthøgskolen i Oslo

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, synes det er flaut at ingen av kommunen i Aust-Agder har meldt seg på likestillingsprosjekt.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kommuner over hele landet kunne søke om å få lov til å bli med i et pilotprosjekt for å bedre likestillingen. Kommuner som deltar mottar 300 000 kroner i prosjektmidler, samt veiledning de to neste årene.

Les også:

– Flaut

Dette så imidlertid ikke ut til å kunne lokke noen av kommunene i Aust-Agder.

Seniorrådgiver i likestillingssenteret, Goro Ree- Lindstad, bekrefter at ingen Aust-Agder-kommunen har meldt seg på prosjektet.

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, synes dette er flaut.

– Vi har tatt opp dette mange ganger med ordførerne og rådmennene fordi vi i Aust-Agder må bli bedre på likestilling. Å ha et fokus på dette fra kommunenes side er veldig viktig, sier han til NRK.

Det er til sammen 20 kommuner i landet som har søkt om å bli med i pilotprosjektet. Syv av disse kommunene er fra Vest-Agder.

Det er kommunene Hægebostad, Marnardal, Lindesnes, Kristiansand, Sirdal, Farsund og Kvinesdal fra Vest-Agder som har meldt seg på.

– Men at ingen i Aust-Agder har meldt seg på synes jeg faktisk er litt flaut. Det betyr at kommunene våre enda har en vei å gå, sier fylkesmannen.

Mener informasjonen har vært god

– Det var veldig positivt at syv av de 20 kommunene er fra Vest-Agder. Det er er tydelig at de har bestemt seg for at de ønsker å gjøre noe med dette. De mener likestilling er viktig og at dette prosjektet gir de en mulighet til å gå i dybden i forhold til hvordan tjenestene blir utført, hvordan styringsdokumentene er utformet og hvordan vi kan jobbe for at likestilling blir et tema i kommunen som helhet, ikke bare deler av kommunen, sier Ree-Lindstad.

Les også:

Hun mener informasjonen til kommunene har vært god nok.

– Man kan alltid gjøre en bedre jobb i forhold til å informere om hvilke muligheter som finnes. Vi kunne ha ringt til hver kommune og hvis vi hadde hatt masse ressurser kunne vi sikkert ha gjort mye mer. Alle kommunene har fått det samme tilbudet gjennom de samme kanalene, så det handler kanskje litt om hvordan de behandler dette internt i kommunene, mener hun.

– Forundret

Åsta Lovise Einstabland er seniorrådgiver ved Senter for likestilling på Universitetet i Agder. Hun forteller til NRK at hun ble litt overrasket over at ingen av Aust-Agder-kommunene har meldt seg på pilotprosjektet.

– Jeg tenker jo at disse kommune i Aust-Agder nå har gått glipp av en stor sjanse til å bli med på et veldig spennende prosjekt. Jeg ble veldig forundret når jeg så at det ikke var noen søkere fra Aust-Agder når vi har så store likestillingsutfordringer i dette fylket, sier hun.

Hva er det som er spesielt utfordrende med tanke på likestilling i Aust-Agder?

– Fylket skårer veldig dårlig på likestillingsstatistikken. Det samme gjør for så vidt Vest-Agder, men her har man sett at dette fylket har hatt et sterkere trykk på likestillingsutfordringene. Jeg vil berømme fylkesmannen i Vest-Agder som virkelig har tatt tak i dette og satt det på kartet, sier Einstabland.

– Utdanningsnivå spiller en rolle

Hun tror et lavt utdanningsnivå i Aust-Agder spiller inn på likestillingen.

– Når man har et lavt utdanningsnivå blir dette også en likestillingsutfordring. Dette med heltid og deltid spiller også inn. I Agder har vi sett at det er mange som jobber i reduserte stillinger, sier hun.

Selv om Sørlandet ligger litt bakpå når det gjelder likestilling ønsker Einstabland å påpeke at disse utfordringene blir tatt fatt i.

– Både Aust-og Vest-Agder har nå gått sammen i forhold til regionsplanen 2020 der de satser sterkt på å lage en likestillings- og diskrimineringsplan. Dette blir tatt fatt i, men det tar veldig lang tid før man ser resultater.

Ikke fylkesmannen sitt ansvar

Hvordan tror du likestillingssituasjonen på Sørlandet ser ut om 20 år?

– Jeg tror nok dette bildet vil være litt annerledes da. Men fremdeles tror jeg ikke vi vil være som landsgjennomsnittet, men jeg tror vi vil være på god vei. Dersom flere og flere jobber systematisk med dette vil vi se resultater, mener hun.

Hva kan kommunene gjøre for å løfte frem dette temaet?

– Det aller første man må gjøre er å komme til en politisk enighet om at dette er noe man bør satse på. Jeg tror også det må implementeres i hele virksomheten og at man hele veien tenker likestilling.

Hun understreker at det er mange kommuner som ikke har meldt seg på dette prosjektet, det gjelder ikke bare kommuner på Sørlandet.

– Det er opp til hver enkelt kommune å søke, det er de som har fått tilbudet. Det er ikke fylkesmannen sitt ansvar å få kommunen til å melde seg på, avslutter hun.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %