Hopp til innhold

To Mongols-medlemmer dømt til fengsel i Kristiansand

To medlemmer av MC-klubben Mongols er i Kristiansand tingrett dømt til fengsel i henholdsvis fire år og tre år for flere lovbrudd. Forsvarerne mener tilknytningen til MC-klubben er overdrevet.

Kristiansand tingrett

FUNNET SKYLDIGE: Tingretten fant de to mennene, en 31-åring og en 30-åring, skyldige etter tiltalen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Tingretten fant de to mennene, en 31-åring og en 30-åring, skyldige etter tiltalen.

Retten fant det bevist at de to tok seg inn i en leilighet i Vennesla i oktober i fjor og utsatt to menn for vold, ifølge tiltalen.

Etter tiltalen skal de også ha krevd inn penger fra en annen mann i Kristiansand i november i fjor. De skal ha truet med å kutte fingeren til kristiansandsmannen som overleverte penger og en klokke til de to tiltalte.

En annen mann fra Kristiansand skal også ha blitt utsatt for vold og blitt avkrevd penger. Tiltalen omfattet også tyveri og pengeutpressing mot andre personer.

«Brutal og hensynsløs måte»

Påtalemyndigheten mener de to er medlemmer av den internasjonale og omstridte motorsykkelklubben Mongols, som etablerte seg i Kristiansand tidligere i år. 31-åringen har nektet for å ha noen tilknytning til klubben.

Mongols regnes av politiet som en såkalt én-prosentklubb, som definerer seg som utenfor det norske samfunnet og har sine egne lover og regler.

(Saken fortsetter under bildet)

To MC-medlemmer tiltalt

Saken har gått i Kristiansand tingrett.

Foto: Svein Johnsen / NRK

Retten mener en rekke skjerpende omstendigheter får betydelig vekt ved straffutmålingen:

«Tiltalen gjelder gjentatte tilfeller av grov vinningskriminalitet med utstrakt voldsutøvelse. De gjentatte handlingene er av samme karakter og viser et fast forbrytersk forsett over tid. Forholdene er planlagt, begått av flere i fellesskap og er utført på en brutal og hensynsløs måte», heter det i dommen.

«Hammer og støtpistol»

Retten rekker frem at volden i stor grad vært rettet mot fornærmedes ansikt og hode. Tiltalte har brukt hammer som slagvåpen og støtpistol mot hals- og hoderegionen, og truet med å kutte av fingre.

Tingretten slår fast at formålet med de tiltaltes handlinger har vært økonomisk vinning og uberettiget pengeinnkreving.

«Retten finner at denne type kriminalitet har en særlig samfunnsskadelig karakter. Som det fremgår av premissene ovenfor, er det gjennomgående at fornærmede og vitner har uttrykt stor frykt for de tiltalte og miljøet rundt disse», heter det.

30-åringen nektet straffskyld i retten, mens 31-åringen erkjente delvis straffskyld for mindre straffbare forhold.

(Saken fortsetter under bildet)

MC Mongols

MEDLEMMER: Påtalemyndigheten mener de to er medlemmer av den internasjonale og omstridte motorsykkelklubben Mongols, som etablerte seg i Kristiansand tidligere i år (Arkivfoto).

Foto: Steffen Zachariassen / NRK

– Helt av skaftet i Agder

Oscar Ihlebæk

IKKE DEKNING: Forsvarer Oscar Ihlebæk mener Mongols-tilknytningen til hans klient har blitt fremhevet på en måte det ikke er dekning for.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Forsvarerne til begge domfelte varsler at deres klienter vil anke dommen, og refser påtalemyndigheten i Agder.

– De har gått helt av skaftet der nedem, når det gjelder kriminalitet knyttet til MC-klubber, sier Oscar Ihlebæk, som forsvarer 31-åringen i saken.

mener at Mongols-tilknytningen har blitt fremhevet på en måte det ikke er dekning for.

– I dommen står det én side om MC-klubben før de begynner å drøfte tiltalens punkter. Vi må huske at de tiltalte er egne rettsubjekter, med krav på en individuell behandling, sier en oppgitt Ihlebæk.

Forsvareren tror uansett ikke det stemmer at klienten hans er et fullverdig medlem i Mongols.

– Det var en klubb under etablering, og han ble pågrepet på vei til en etableringsfest, forklarer han.

– Ingen Mongols-tilknytning

Ole Petter Drevland

BEKYMRING: Drevland er redd for at tilknytningen til Mongols kan ha fått en betydning for straffeutmålingen for hans klient.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Den domfelte 30-åringen anker dommen over bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet og straffeutmålingen, varsler hans forsvarer Ole Petter Drevland.

– Vi mener at verken rettspraksis eller handlingenes karakter tilsier en straff av en slik lengde, sier Drevland til NRK.

At 30-åringen erkjenner kontakt med Mongols, er forsvareren redd for at kan ha fått en betydning for straffeutmålingen.

– Det er viktig å få presisert at ingen av forholdene som han nå er domfelt for, har noe med noe MC-miljø å gjøre. Forholdene skal også ha funnet sted på et tidspunkt lenge før han hadde en tilknytning til MC-klubben, forklarer Drevland.

Alvorlig

Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt er uenig i forsvarernes påstander.

– Vi registrerer at domstolen er enig med oss i at det som har skjedd har tilknytning til Mongols-miljøet, sier Pedersen til NRK.

Kriminalsjefen tror at tilknytningen til Mongols, og det retten la til grunn av opptredenen i miljøet rundt klubben, kan ha vært med på å skjerpe straffen noe.

Straffutmålingsnivået retten havnet er likevel ikke langt fra det det ville ha vært i en sak uten tilknytning til MC-kriminalitet, påpeker Pedersen.

Han legger til at den ene domfelte har vært dømt flere ganger tidligere for alvorlige voldshendelser.

Saken fortsetter under bildet

Arne Pedersen, Agder polidistrikt

TILKNYTNING: – Vi registrerer at domstolen er enig med oss i at det som har skjedd har tilknytning til Mongols-miljøet, sier Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

Foto: Håkone Eliassen/NRK

Rekrutterer rotløs ungdom

Leif Vagle

URO: Mongols har skapt mer uro siden sommeren i Kristiansand, enn de andre MC-klubbene har gjort til sammen på langt lengre tid, sier Leif Vagle i Agder politidistrikt.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Politiet i Agder har hatt utfordringer med kriminelt belastede MC-gjenger i mange år, deriblant Bandidos og Hells Angels. Likevel er de bekymret for utviklingen etter at Mongols etablerte seg tidligere i år.

– Mongols har skapt mer uro på den korte tiden de har vært her, enn de andre klubbene har gjort til sammen, sier Leif Vagle, som leder Agder-politiets arbeid mot organisert kriminalitet.

Nå jobber politiet intenst for å prøve å motvirke kriminaliteten de står for. De er mest bekymret for at Mongols knytter til seg unge kriminelle.

– Det er rotløs ungdom som får en status og tilhørighet i miljøet, forklarer Vagle.

Mye av kriminaliteten politiet knytter til MC-klubben er ran, trusler og torpedovirksomhet, ifølge politiet.

– Vi karakteriserer dem som en gategjeng, i motsetning til andre én-prosentklubber som har en viss tilknytning til motorsykler. I dette miljøet ser det ut til å være svært lite interesse for den slags. Vi mener kriminalitet er hovedagendaen i dette miljøet, sier Vagle.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %