Hopp til innhold

Ordførere truer med å boikotte valgkamp

De to Senterparti-ordførerne i Froland og Gjerstad vil boikotte valgkampen neste år dersom fire Aust-Agder-kommuner får bytte fylke. Ordførerne har nå sendt brev med trusselen til ledelsen i Senterpartiet.

ordførere i gjerstad og froland

F.v. ordfører i Gjerstad, Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp) og ordfører i Froland, Sigmund Pedersen (Sp).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Lillesand, Iveland, Birkenes og Evje – og Hornnes kommune har søkt overgang til Vest-Agder. Førstekandidat i Senterpartiet, Kåre Gunnar Fløystad, har tidligere sagt at han ikke vil være toppkandidat hvis overgangskommunene får ja.

Les også:

– Går imot ønsket til flertallet

Spørsmålet om de fire kommune i Aust-Agder får gå over til Vest-Agder blir avgjort om kort tid. Det pågår derfor en intens diskusjon innad i de ulike partiene. Det går også rykter om at Senterpartiet kommer til å si ja til dette.

Nå har de to ordførerne i Gjerstad og Froland sagt at de vil boikotte valgkampen neste høst dersom det blir et ja i saken om kommuneovergang.

Hva er grunnen til at dere nå vurderer å ikke delta i valgkampen til neste år?

– Dette er en veldig alvorlig sak som nå skal opp til en avgjørelse. Dersom søknadene blir innvilget fører det til en oppsmuldring av fylket for de andre som kommer etter, sier ordfører i Gjerstad, Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp), til NRK.

– Det går imot ønsket til flertallet av befolkningen i Aust-Agder. 65 prosent stemte nei til overgang til Vest-Agder ved folkeavstemningen i 2011. Vi vil beholde Aust-Agder som fylke, sier han.

– Vår tur til å si hva vi mener

Er dette et siste desperat forsøk på å hindre en overgang til Vest-Agder?

– Det er rett og slett bare et uttrykk for hva som er realiteten. Vi har registrert at det er representanter fra Vest-Agder som har vært ute med sine meninger. Nå er det vår tur til å si hva vi mener. Det er ikke snakk om et desperat forsøk, det er realiteten vi snakker om, sier Gjerstad-ordføreren.

Les også:

Han håper nå at Senterpartiet ikke innvilger søknadene fra kommunene om overgang til Vest-Agder.

– Det eneste fornuftige er å beholde Aust-Agder som et eget fylke i tråd med et stort flertall. Det er folkeviljen. Dersom Senterpartiet skulle komme til å innvilge søknadene, kommer vi til å følge Kåre Gunnar Fløystad og legge ned alt arbeidet i kommende valgkamp.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %