Hopp til innhold

– At det tok nesten et år er skammelig

En kvinnelig førskolelærer i Risør er etterforsket av politiet på grunn av beskyldninger om vold mot barnehagebarn. Saken er henlagt av politiet, men foreldrene krever at saken blir etterforsket på nytt. Barneombud, Anne Lindboe, mener det tok for lang tid før politiet avhørte barna.

Flere barn skal ha blitt slått og truet i en kommunal barnehage i Risør. Det tok nesten et år før barnehagen anmeldte saken, og nå er den henlagt av politiet, skriver Agderposten. I dag står flere foreldre frem, og krever at saken etterforskes på nytt

FORELDRENE SAMLET

Onsdag står seks foreldre frem i Agderposten der de forteller om den påståtte volden i barnehagen.

Barneombud: – Skammelig

Anne Lindboe

Barneombud, Anne Lindboe, mener det tok for lang tid før barna i barnehagen ble avhørt.

Foto: Henrik Brattli Vold

Førskolelæreren ble ansatt i barnehagen i desember 2010. Kort tid etter merket foreldrene at barna forandret seg. Anklagene handler om vold og mishandling som ifølge Agderposten ha funnet sted i slutten av 2010 og begynnelsen av 2011.

Les også:

Mens loven sier at barn som er utsatt for vold skal avhøres innen 14 dager etter en anmeldelse, tok det ifølge Agderposten mellom 167 og 201 dager etter at saken ble meldt til politiet før det ble gjennomført dommeravhør.

Barneombud, Anne Lindboe, mener det gikk altfor lang tid før barna ble avhørt.

– At det tok nesten et år er skammelig, sier barneombud, Anne Lindboe til NRK.

Det er lovpålagt at voldsutsatte barn skal avhøres i løpet av 14 dager. Burde man ha anvendt denne regelen i denne saken?

– Ja, det er klart. I alle tilfeller der man mistenker at det kan foreligge enten fysisk eller psykisk vold eller overgrep skal man avhøre barna innen det har gått to uker. Grunnen til det er at rettssikkerheten skal styrkes, sier hun.

Saken ble henlagt

Leif Aleksandersen

Politiadvokat i Agder politidistrikt, Leif Aleksandersen.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Foreldrene tok opp saken med barnehagestyreren. Dagen etter dette møtet ble vikaren løst fra kontrakten før prøvetiden var ferdig.

Kvinnen nektet for forholdene og forklarte at hun har en autoritær væremåte. Hun skal tidligere ha jobbet som styrer i en annen barnehage i Aust-Agder. Det skriver Agderposten.

Saken ble etterforsket av politiet, men ble i august i år henlagt etter bevisets stilling. Foreldrene til barna krever nå at saken blir etterforsket på nytt.

Politiadvokat i Agder politidistrikt, Leif Aleksandersen, forteller til NRK hvorfor de ikke foretok avhør av barna før.

– Grunnen til at det gikk så lang tid før barna ble avhørt er at denne saken kom inn til politiet i januar i år. Det var en veldig spesiell sak, og i slike saker er det viktig at politiet undersøker saken nærmere før man starter med dommeravhør, sier han.

– I denne saken var det nødvendig å gjøre ytterlig etterforskning for å klarlegge om det var noen substans i påstandene.

– Ingen hastesak

Aleksandersen forteller at seks vitner, i tillegg til den mistenkte ble avhørt.

– Da vi hadde gjort de nødvendige avhørene ble dommeravhørene av barna gjennomført. Reglene som sier at man skal foreta dommeravhør innen 14 dager fra saken blir anmeldt, gjelder spesielt de sakene der det er snakk om overgrep og det er fare for at det er løpende overgrep der man må sette en stopper for dette så fort som mulig.

Aleksandersen sier at denne fristen ikke er en absolutt frist.

– I denne saken var det ikke snakk om løpende overgrep eller noe som fremdeles pågikk. Saken hadde ikke det elementet at den hastet veldig, forteller han.

Flere barn skal ha blitt slått og truet i en kommunal barnehage i Risør. Det tok nesten et år før barnehagen anmeldte saken, og nå er den henlagt av politiet, skriver Agderposten. I dag står flere foreldre frem, og krever at saken etterforskes på nytt

BARNEHAGESAK

Barneombudet mener at barn i mange tilfeller ikke blitt tatt på alvor raskt nok.

– Dessverre så gjør de ikke alltid det. Vi har en tendens til ikke alltid å tro på barn som forteller om overgrep og vold. I mange tilfeller tror vi at det er snakk om fantasi og at det ikke er så ille som barna skal ha det til, sier hun.

– Sjeldent barn lyver

Men ifølge Lindboe er det i realiteten veldig sjeldent at barn lyver om slike ting.

Så når barn forteller om slike ting er det som regel sant?

– Det er i hvert fall noe man skal ta på alvor. Man skal lytte til barna og sørge for at man gjør en god utredning slik at barna får snakket med gode sakkyndige, sier hun.

Lindboe er utdannet lege og har selv vært sakkyndig i flere overgrepssaker.

– Jeg har en følelse av at altfor mange saker der det dreier seg om vold og overgrep mot barn blir henlagt. I mange av de sakene jeg har vært sakkyndig i har jeg i etterkant ikke hørt noe fra hverken politi eller rettsvesen, sier hun.

Hun savner statistikk på dette, men forteller at i Sverige er det kun et par prosent av sakene som ble politietterforsket som kom opp for retten.

– Jeg mistenker at det samme kan være tilfelle her i Norge. Vi trenger god statistikk på dette slik at vi kan ta grep for å bedre barns rettssikkerhet, sier hun.

Advokaten vil ikke kommentere saken

Aleksandersen i Agder politidistrikt mener politimennene som foretar dommeravhør av barn får god trening.

– Vi kan aldri bli flinke nok, men vi har spesialutdannede etterforskere som foretar dommeravhør av barn. Det er også en kjensgjerning at det har vært en eksplosjon i antall dommeravhør slik at de som driver med dette i politiet får mengdetrening så det holder, sier han.

Saken er henlagt fra politiets side. Det er derfor ingen som er siktet i saken.

NRK Sørlandet har vært i kontakt med den kvinnelige førskolelærerens advokat, men han ønsker ikke å uttale seg i saken.

– Eg vil ikkje kommentere noko rundt denne saka, seier advokat Daniel Løstegaard til NRK.no.

Kommunalsjef i Risør, Else Skjellum, vil ikke kommentere saken.

– Jeg kan ikke gå inn på personalsaker og jeg kan ikke kommentere noe omkring denne saken. På generelt grunnlag kan jeg si at dersom det skjer ting som ikkje skulle ha skjedd i en kommunal virksomhet, så er det fryktelig beklagelig, sier hun til Agderposten.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %