Hopp til innhold

Agder topper drapsstatistikken

Etter onsdagens drap i Birkenes i Aust-Agder havner Agder-fylkene øverst på drapsstatistikken i år, sammen med Oslo. Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, er bekymret og ber nå hjelp fra regjeringen.

Agderfylkene topper drapsstatistikken i Norge. Hittil i år er det begått seks drap i landsdelen. Det er like mange som i Oslo. Fylkesmannen i Aust-Agder tror levekår og kriminalitet kan ha en sammenheng.

AGDER TOPPER DRAPSSTATISTIKKEN

Onsdag ble en 37 år gammel mann funnet drept i Vegusdal i Birkenes kommune. Det var det fjerde drapet i Aust-Agder siden august og det sjette drapet i Agder hittil i år. Det er like mange som i Oslo.

Ligger høyt på kriminalitet, medikamentbruk og uføretrygd

Arne Pedersen, Agder polidistrikt

SLITER ØKONOMISK: Kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, legger ikke skjul på at så mange drap på så kort tid er ekstra tøft for et politidistrikt som allerede sliter økonomisk.

Foto: Håkone Eliassen/NRK
Drap i Vegusdal

TEKNIKERE: Mye kan tyde på at drapet i Vegusdal skjedde på denne låven. En mann er ble kort tid pågrepet og siktet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Totalt er 25 personer drept så langt i år, skriver Aftenposten.

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, mener de mange drapene i Agder kan henge sammen med levekårsforholdene i landsdelen.

– På mange av disse levekårsparametrene ligger agderfylkene dessverre på feil side når det gjelder mange ting. Dette gjelder blant annet kriminalitet, medikamentbruk og uføretrygding, sier Djupedal til NRK.

Les også:

Politimesteren i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, innrømmer at Agder-fylkene ligger høyt både når det gjelder drap, men også når det gjelder narkotika og vinningskriminalitet.

Høyest i landet per tusen innbygger

– Agder er blant de aller høyeste i landet år det gjelder kriminalitet per tusen innbygger, sier hun.

Lindeberg mener det kunne vært interessant å forsket mer på grunnen til at Agder har overraskende mye kriminalitet. Selv tror hun det kan ha en sammenheng med levekårsindeksen som er lav i distriktet.

– Jeg har grunn til å tro at det finnes en sammenheng. Men tror er ikke nok i denne sammenheng. Derfor bør man undersøke dette nærmere. Vi har allerede snakket med fylkesmennene i Agder om dette og om denne høye kriminaliteten kan ha noe med levekårsindeksen, sier hun.

Tall fra i fjor på samme tid viser at antall drap er sunket fra 28 på landsbasis, når ofrene fra 22. juli ikke er tatt med. I Aust- og Vest-Agder har det imidlertid vært to drap flere fram til nå sammenlignet med på samme tid i fjor.

(Saken fortsette under bildet)

Kirsten Lindeberg

INTERESSANT MED FORSKNING: Politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, vil undersøke hva som er grunnen til at Agder topper statistikken for drap og narkotika.

Foto: Terje Sellevold / NRK

Fylkesmannen håper nå at regjeringen tar noen grep for å snu utviklingen på Sørlandet de siste månedene.

– Jeg har brukt mye tid på å formidle hvilken utfordringer Sørlandet har videre til Stortinget og regjeringen. Vi har fått noen penger til et prosjekt i Åmli og Arendal der tanken er at vi skal ha tidlig innsats og løse problemet før det oppstår.

– Vi ønsker å bryte den sosiale arven og la de unge få sjansen til å ikke gå i de samme tunge fotsporene mange har gått før de, sier han.

Fem av drapene i Agder har skjedd i de siste tre månedene. Onsdagens drap i Vegusdal, ett i Mandal, ett i Arendal og to i Grimstad. I januar ble en kvinne drept i Kristiansand.

Agder-politiet sliter med økonomien

Kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, legger ikke skjul på at så mange drap på så kort tid er ekstra tøft for et politidistrikt som allerede sliter økonomisk.

– Dette er saker som krever store ressurser, ofte utenfor normal arbeidstid. Det er utfordrende for et politidistrikt som allerede sliter med økonomien, sier Pedersen.

drap vegusdal

NYTT DRAP I AGDER: Natt til onsdag denne uken ble en mann funnet drept på en gård i Vegusdal i Birkenes kommune i Aust-Agder. Drapet er det fjerde i Aust-Agder siden august.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Han viser til at Agder politidistrikt har vært gjennom en nedbemanningsprosess og erkjenner at det er krevende å få inn flere drapssaker over kort tid.

Pedersen trekker fram utbredt narkotikakriminalitet som en av flere faktorer som kan ligge bak den høye drapsstatistikken, men understreker at bildet er sammensatt.

Øystein Djupedal synes statistikken er trist.

– Det har vært mange negative oppslag om landsdelen vår og det er vi ikke fornøyde med. Det er en forferdelig trist statistikk. Vi får jo håpe at dette kun er tilfeldighet som har gjort at vi har denne situasjonen nå og at det ikke er noe permanent, sier han.

Les også:

Vil ha flere ressurser til politi og kommune i Agder

Fylkesmannen håper nå at både kommunen og politiet på Sørlandet får mer ressurser.

– Jeg håper at sentrale myndigheter merker seg dette slik at både politi og kommunene kan få tilført ressurser som i større grad gjør det mulig å få bukt med noe av dette.

Hva gjør du for at det skal komme mer ressurser til landsdelen?

– Vi bringer hele tiden de utfordringene landsdelen opplever videre til politikerne. Vi har heldigvis fått mange politikere ned hit og det har gjort at Stortinget i større grad diskuterer levekårsutfordringer i Agder. Det er jeg veldig glad for. Tidligere har dette dessverre ikke blitt diskutert så mye.

– Men igjen er det politikerne som må gjøre de nødvendige tiltakene, vår jobb er å gi innspill og informasjon slik at de kan gjøre gode og kloke valg, sier han.

Arne Sundvoll

SKREMMENDE: Politioverbetjent i Agder politidistrikt, Arne Sundvoll, mener utviklingen og de mange drapene i Agder er skremmende.

Foto: Eie, Lars / NRK

Tidligere denne måneden ble et eldre ektepar i Grimstad funnet knivstukket, der den 76 år gamle mannen døde, mens den 75 år gamle kvinnen ble alvorlig skadet. Datteren på 35 år er nå siktet for drapet på sin far og drapsforsøk på moren.

– Skremmende

5. september ble en 66 år gammel mann funnet drept. Også dette drapet skjedde i Grimstad. Hans 43 år gamle stedatter er siktet for drapet.

Om lag en måned tidligere ble en 42 år gammel mann funnet drept i Arendal i Aust-Agder. I denne saken er fire personer siktet for drapet på mannen.

Politioverbetjent i Agder politidistrikt, Arne Sundvoll, mener utviklingen og de mange drapene i Agder er skremmende.

– Det er langt over hva statistikken tilsier at vi skal ha. Det er skremmende uten at politiet setter disse drapene i sammenheng med hverandre, sier han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %