Hopp til innhold

Klarer ikke få bukt med volden

Politiet i Arendal klarer ikke å få ned antall voldssaker som skjer på byen i helgene. Hvert eneste år har de rundt 200 anmeldte voldssaker.

Politiet i Arendal klarer ikke å få ned antall voldssaker som skjer på byen i helgene. Hvert eneste år har de rundt 200 anmeldte voldssaker. 60 prosent av dem skjer natt til lørdag og søndag.

SE VIDEO: Til tross før økt innsats, klarer ikke politiet å få ned helgevolden i sentrum. I mange år hadde Arendal et rykte på seg for å være en by preget av mye slåssing. På folkemunne ble byen bare kalt «bankedubyen», etter det lokale uttrykket «e skal banke du».

Knut Inge Haugesten

Innsatsleder Knut Inge Haugesten hos politiet i Arendal har travle helger.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Jan Sverre Krogstad

Politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad, sier han ikke kan gjøre mer uten flere polititjenestemenn.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det hender at vi natt til søndag har helt full arrest og det er veldig hektisk, sier innsatsleder Knut Inge Haugesten i politiet i Arendal.

NRK.no er ute i Arendal sentrum natt til søndag, sammen med flere polititjenestemenn. Haugesten har ansvaret for å holde ro og orden, og han og teamet hans bruker mye tid på å være synlige for å forebygge vold.

Men det er ikke alltid det hjelper. Tre polititjenestemenn må storme inn på et utested på grunn av en slåsskamp.

– Nå fikk vi en situasjon inne på et utested der en person må på legevakta og en person blir pågrepet, sier Haugesten.

– For mye vold

Hvert år får politiet inn 200 anmeldte voldssaker i Arendal. 60 prosent av volden skjer i sentrum natt til lørdag og søndag, det vil si tre voldssaker i snitt hver eneste helg i en kommune med i underkant av 43 000 innbyggere.

– Tilbakemeldingene er at helgene ofte er hektiske. Politiet jobber jevnt og trutt de timene de er på jobb, sier politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad.

Arendal sentrum

Politiet prøver å gjøre seg synlige for å roe gemyttene i Arendal.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Han synes det er for mye vold i byen, og har satt inn ekstra bemanning i helgene. Nå er mellom 10 og 12 tjenestemenn på vakt hver eneste helg. Men de har ikke lykkes. Volden har vært stabil de fem siste årene.

– Det tallet sier at det i Arendal om lørdagskvelden er for mye slåssing og uro som legger beslag på vår tid og våre ressurser, sier Krogstad.

Tre voldssaker i snitt per helg er bare toppen av isfjellet. Det er mye som skjer som ikke blir anmeldt.

– Vi ser ikke bort fra at det er en del mørketall her. Og med det på toppen, så er ikke dette hyggelig. Dersom vi får flere folk til rådighet kan vi forsøke med flere tiltak, men som det ligger an nå, må vi bare prøve å holde det på det nivået vi har nå, sier Krogstad.

Legevakta i Arendal

Også lørdagskvelden NRK.no besøker legevakta i Arendal kommer det inn folk med voldsskader.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Eim av blod og alkohol

Også hos legevakta har de mye å gjøre i helgene. To sykepleiere og en lege må håndtere alle voldssakene som kommer inn. Også de som ikke anmeldes.

Køene kan ofte bli lange. Denne natta er det Laila Venaas og Hilde Nyland Johansen som er på vakt.

Hilde Nyland Johansen

Hilde Nyland Johansen på legevakta i Arendal sier det i helgene er så travelt at folk med store skader kan bli liggende og vente.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– I forhold til vold har vi hatt to henvendelser i natt og så vet vi at det har vært en større skade borte på skadepoliklinikken, sier Venaas.

– Det er en del voldsskader som kommer inn. En natt her kan vi ha folk som ligger og venter med til dels store skader og flere andre som også må inn, men som ikke haster så mye. De har kanskje ikke har helt forståelse for den ventetida det må medføre, sier Nyland Johansen.

– Når det er veldig travelt her, så ligger det en alkohol- og blodlukt i gangene her. Når du reiser hjem fra jobb, kjenner du at du virkelig må vaske deg.

Vet at de vil møte vold

Tilbake i Arendal sentrum er byen i ferd med å tømmes. Alle skal hjem.

Også i natt har det vært enkelte tilfeller med vold og skader, og innsatsleder Knut Inge Haugesten liker det ikke, selv om han ikke er overrasket.

– Det er absolutt alvorlig. Det blir en del av statistikken, det er veldig vanlig.

– Jeg synes ikke noe om det, det er for mye, men samtidig vi vet at statistikken tilsier at det kommer til å skje. Vi prøver hver helg, med de mannskapene vi har, å trygge sikkerheten til folk når de er ute, sier Haugesten.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %