Hopp til innhold

- Jeg forventer at politiet finner sønnen min

Moren til Ali Sediqi (16) fra Grimstad som forsvant for et år siden, er skuffet over politiets innsats i saken. – Vi føler at vi blir urettferdig behandlet.

Ali Sediqi

Ali Sediqi fra Grimstad forsvant for ett år siden. Politiet står fremdeles uten spor i saken. Moren til Ali er redd for at politiet har sluttet å lete etter sønnen hennes.

Foto: Privat / Scanpix

Familien til gutten som opprinnelig er fra Afghanistan, var på ferie i badeland i Bø i Telemark da sønnen forsvant.

– Politiet lette kun i en uke

Ett år etter har politiet fremdeles ingen spor etter gutten. Nå tror moren til Ali, Nasrin Sadat, at politiet har sluttet å lete etter sønnen hennes.

– Ja, det tror jeg. Jeg har ikke hørt noe fra politiet på nesten syv måneder. Det er ikke lett for en mor å ha mistet barnet sitt. De lette kun i omtrent en uke etter han. Vi har det ikke bra, sier Sadat.

Hun har engasjert seg stort i saken der den 16 år gamle jenta, Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august.

– Jeg har prøvd å kontakte familien til Sigrid. Jeg har også delt bilder av henne på Facebook. Det har gått veldig inn på oss. Jeg forstår hvordan moren til Sigrid har det. Det er ikke lett for en mamma når et barn forsvinner og ikke kommer tilbake, sier hun.

Likevel er hun skuffet over politiets innsats for å finne sønnen Ali.

– Vi føler at vi blir behandlet urettferdig. Hvorfor leter de ikke så hardt etter vår sønn? Jeg håper ikke det spiller noen rolle at vi ikke er norske. Jeg vil at vi skal bli behandlet på samme måte.

Moren opplever at politiet ikke har brukt nok ressurser på å finne sønnen.

– Jeg forventer at de fortsetter å lete etter han og at de finner sønnen min, sier hun.

– Må skille fra sak til sak

Det er politiet i Telemark som etterforsker forsvinningen, men kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, forteller at de har bistått etterforskningen med blant annet flere avhør.

Arne Pedersen

Kriminalsjef i Agder, Arne Pedersen, forteller at politiet skal vurdere hver forsvinningssak ut ifra hvor alvorlig saken er, men utelukker ikke at oppmerksomhet fra mediene kan bidra til at en sak får en bredere etterforskning.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Hvorfor er det slik at enkelte forsvinningssaker får mer oppmerksomhet enn andre saker?

– Man må skille på kategorien av saker. I enkelte saker ser vi ganske tydelig at det er en viss dramatikk rundt forsvinningen, og at det er sannsynlig at det har skjedd en alvorlig straffbar handling. Saken om 16 år gamle Sigrid er et eksempel på en slik sak, sier kriminalsjefen.

Han utelukker ikke at medieoppmerksomhet og saker der mange frivillige er med på leteaksjonen kan være en ekstra «dytt» til politiet.

– Det kan nok skje det, men det skal ikke være slik. Politiet skal vurdere sakene ut ifra alvorlighetsgraden og hva som mest sannsynlig har skjedd, sier Pedersen.

19 savnede personer i Agder

Til sammen 35 personer deltok i leteaksjonen etter 16 år gamle Ali Sediqi, men leteaksjonen gav ikke resultat. Politiet mistenkte at gutten hadde reist tilbake til Grimstad på egen hånd.

Moren til Ali synes det er vanskelig å svare på hva hun selv tror skjedde med sønnen hennes sommerdagen for et år siden.

– Det er uforståelig. Jeg skulle kjøpe mat. Den yngste sønnen min ville bade, men Ali likte ikke å bade så han satt og ventet på meg. Da jeg kom tilbake var han borte. Jeg forstår ingenting, sier moren.

Hun forteller at det siste året har vært tungt for familien.

– Det har ikke vært lett, men vi prøver. På grunn den andre sønnen vår som nå går i åttende klasse må vi prøve å ikke vise at vi sørger. Han blir veldig lei seg når vi snakker om Ali, sier hun.

Gutten er opprinnelig fra Afghanistan og snakker ikke norsk. Han er cirka 180 centimeter høy, tynn, mørk i huden og har mørkt hår.

Ifølge tall fra Kripos er det per i dag 19 personer som er registrert savnet i Agder politidistrikt. Fem av disse er ungdommer under atten år.

Kriminalsjefen i Agder forteller at disse forsvinningssakene som regel kan deles inn i to grupper.

– Av alle disse sakene handler mange av dem om personer som har rømt fra institusjoner og som dukker opp igjen etter relativt kort tid. Ellers handler det som regel om personer som forsvinner fra asylmottak.

Ingen spor

Lensmann i Bø i Telemark, Sigrid Dahl sier til NRK at de har kontakt med familien til Ali Sediqi, men at politiet ikke har noen spor å gå ut i fra.

– Vi har egentlig ingen spor å gå ut ifra slik saken står nå. Det eneste kan være Facebook-profilen hans som kan være aktuelt å hente inn opplysninger fra, sier Dahl.

– Vi skal ha en felles vurdering av saken sammen med jurist i nærmeste framtid for å bli enig om hva vi skal gjøre videre. Familien vet ikke hva som har skjedd, men de håper og tror at han fremdeles er i live, sier Dahl.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %