Hopp til innhold

Ønsker psykebil på Agder

Agderpolitiet har hatt over 60 oppdrag relatert til psykiatrien så langt i juli. Bare det siste døgnet har politiet hatt ti oppdrag knyttet til psykiatrien. Både politiet og Mental Helse ønsker en såkalt psykebil i landsdelen.

Ambulanse på utrykning

Psykebilene som etterhvert har kommet både i Bergen og Trøndelag ser ut som andre ambulanser, men kjører med folk spesielt trent til å ta seg av mentalt syke. (Arkivfoto/Illustrasjon)

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

I Bergen har antall politiutrykninger gått kraftig ned etter at de fikk en egen psykiatrisk ambulanse i 2005. Nå ønsker flere denne type ambulanse også til Sørlandet.

– Pinlig å bli hentet av politi

Blant dem leder for Mental helse i Kristiansand, Ingrid Heimark. Hun har selv vært så langt nede at politiet måtte komme å hente henne.

– Jeg var veldig syk og var i en situasjon hvor jeg var veldig nær å selvskade meg alvorlig. Naboen min ringte politiet og jeg ble hentet av politi. Det var ikke noe særlig, forteller Heimark.

– Jeg bodde rett overfor musikkakademiet, så når vi kom gående ut på gata så alle på oss. Det var rett og slett pinlig, forteller hun videre.

Siden 2005 har Bergen hatt en egen psykiatrisk ambulanse, kalt psykebil, og siden har det flere steder i Norge kommet tilsvarende biler.

De er identisk med andre ambulanser, men inneholder personale som er trent til å ta seg av mentalt syke pasienter.

– Dette vil være mindre stigmatiserende enn å bli hentet av politi, da du føler deg nesten som en forbryter. Og vi er veldig for at psykiske og somatiske lidelser skal likestilles, sier Heimark.

Video nsps_upload_2010_2_2_21_17_35_1047.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Psykebilen i Bergen har blitt betegnet som en suksess. Siden dette innslaget ble laget har det kommet flere psykebiler i Norge.

Krever store politiressurser

I Bergen har psykebilen i snitt spart politiet for seks utrykninger hver dag.

Assisterende stabssjef i Politiet på Agder, Jon Kvitne, bekrefter at de stadig må rykke ut på oppdrag innenfor psykiatri.

– Politiet på Agder har til nå denne måneden loggført over 60 oppdrag som er relatert til psykiatri. Det er et høyt tall. Det krever veldig mye ressurser fra politiets side, sier Kvitne.

Politiet på Sørlandet ønsker ambulansen velkommen.

– Politiet har ikke økt noe press for å få det på plass her i Agder politidistrikt, men det er noe vi vil hilse hjertelig velkommen. Det ville åpenbart ha avlastet oss, for mange av disse oppdragene binder patruljene våre i lang tid. En del av oppdragene kan ta timer, sier Kvitne.

– Pasienten må stå i sentrum

Leder for medisinsk nødsentral på Sørlandet, Ole Kristian Skomedal, har ikke tatt stilling til om de vil ta i bruk denne typen psykebil enda, men sier de ønsker et møte med psykiatrien rett etter sommerferien.

– Vi opplever at vi har et veldig godt samarbeid med politiet på Sørlandet, både fra AMK-sentralen og ambulansetjenestens side.

– Men vi har veldig stor forståelse for politiets utfordring i forhold til dette og for oss er det selvfølgelig et aspekt som vi må ta med oss videre, sier Skomedal til NRK.

Skal man ha egen psykebil på Agder må det imidlertid være til pasientenes beste, understreker han.

– Det er ikke til å utelukke at pasienten skal stå i sentrum. I så måte er det mange aspekter ved denne ordningen som må vurderes, sier Skomedal.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,7 kr
Dyrest kl. 08 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %