Hopp til innhold

Studenter glad for BSU-retrett

Studenter som setter av penger til boligsparing skal likevel ikke risikere å tape stipendkroner.

Ole Thomas Grimsli

Studentleder i Studentorganisasjonen i Agder, Ole Thomas Grimsli er lettet over at BSU-sparing holdes utenfor nye regler for studielån og -stipend.

Foto: Martin Grina

– Dette er veldig gode nyheter.

Det sier studentleder i Studentorganisasjonen i Agder, Ole Thomas Grimsli etter at regjeringen i dag snur i den såkalte BSU - saken .

Regjeringens opprinnelige vedtak var at studenter som sparer på BSU-konto, Boligsparing for ungdom, kunne fra høsten av fått redusert støtten med flere tusen kroner, fordi rentene fra BSU skulle bli regnet som inntekt.

Vedtaket som skulle tre i kraft i høst vekket sterke reaksjoner.

– Kan spare for framtiden

Endringene har vært ute på høring og omtales også i statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor, men først nå erkjenner regjeringen å ha gjort en feil.

– Vi har funnet en løsning som kan skille ut disse inntektene. Dermed vil BSU være like god som før også for studenter som har mer enn 145.000 i inntekt utover stipend og lån. Saken er løst, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Grimsli sier han er glad for at regjeringen nå tar et skritt i riktig retning.

– Nå blir det sånn det bør være. Det er viktig å ivareta BSU fordi det hjelper studenter og unge generelt sett til å komme inn på boligmarkedet - noe som er vanskelig i dag.

– Det at vi tar høyere utdannelse bør ikke straffes ved at vi får reduserte inntekstmuligheter ved siden av studiene. Det må være slik at de som er fornuftige og klarer det - får muligheten til å spare for framtiden.

Kapitalinntekter påvirker støtten

Fra i høst må studenter med store kapitalinntekter regne med å få deler av studiestøtten omgjort fra stipend til lån, slik tilfellet allerede er for høyere arbeidsinntekter.

– Men at sparing gjennom BSU skulle bli berørt av vedtaket, var ikke tilsiktet fra vår side. Nå som det er blitt synliggjort, har vi besluttet å endre ordningen, sier statssekretær Elisabet Dahle (SV) i Kunnskapsdepartementet til VG Nett.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %