Hopp til innhold

Bondeleder ut av Sp - trekker seg i protest

Bondelagsleder Gunnar Hangeland i Kristiansand forlater Senterpartiet i protest. Hangeland mener bøndene ikke har nok støtte fra Senterpartiet.

Bondeaksjon

Regionleder Birte Usland i Bondelaget protesterer mot regjeringens lønnsforslag sammen med bondelagsleder i Kristiansand Gunnar Hangeland. Nå melder Hangeland seg ut av Sp.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

I stedet blir bøndenes situasjon rosemalt av partitoppene, mener Hangeland.

– Tilbudet er dårlig, ikke bra

Kommentarer fra landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og partileder Liv Signe Navarsete (Sp) rundt jordbruksforhandlingene har fått spannet til å renne over.

– Det er disse stadige uttalelsene som er mye mer rosenrød enn virkeligheten. Landbruksministeren fremstiller dette som et historisk godt tilbud til bøndene. Vi vet godt at det ikke er det, sier Hangeland til NRK.no.

Bondelederen sikter til lønnstilbudet der bøndene ble tilbudt maks 17.000 kroner mer per årsverk.

Men bøndene krever 50.000. Spriket førte til brudd i forhandlingene.

– Partileder Navarsete sier at det er et godt grunnlag for forhandlinger. Vi synes jo det er veldig dårlig. Så når de ikke kan vise forståelse for vår situasjon, så synes jeg egentlig ikke at vi har noen støtte hos dem, mener Hangeland, som først uttalte seg til Fædrelandsvennen om saken.

– Ikke særlig forskjell med Sp i regjering

Han forteller til NRK at han har vurdert å gå ut av partiet i lengre tid.

– De har malt dette veldig lyst og rosenrødt over lang tid, at vi har fått det så mye bedre når de har hatt regjeringssamarbeid. Men vi vet jo at i praksis har det ikke blitt veldig mye forskjell. Lite grann, men ikke så veldig mye forskjell.

– Når de fortegner bildet som de gjør, så blir en litt irritert, sier Hangeland.

Krever ærlighet

Han mener Navarsete og landbruksminister Lars Peder Brekk burde innrømme at bøndenes situasjon ikke er særlig forandret med Sp i regjering, slik Hangeland hardnakket hevder den ikke er.

– Jeg forstår veldig godt at de må kompromisse med Arbeiderpartiet, og der ligger også mye av problemet. Men da får de heller innrømme det, og ikke si at ting er så mye bedre enn de egentlig er, sier Hangeland.

– Hva skal til for at du melder deg inn igjen i Sp?

– Da må de vise en annen holdning og ta oss på alvor. De må gå ut fra virkeligheten i landbruket, og ikke bare disse skrivebordstallene som de har inne i Oslo.

– Virkeligheten er den at det blir færre og færre bønder, og at viktige, gode gårdsbruk de siste årene har blitt lagt ned, helt unødvendig, og det kan vi ikke sitte å se på. Vi burde hatt rekruttering til disse, men det har ikke regjeringen vært i stand til å kunne legge til rette for, sier Gunnar Hangeland.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %