Hopp til innhold

Får 23 millioner for døde bier

58 birøktere i Aust-Agder har fått til sammen 23 millioner kroner i erstatning, etter at de måtte brenne alle sine bier og sitt utsyr.

Birøkter

Birøktere i Aust-Agder har fått 23 millioner kroner i erstatning fra Staten, etter utbrudd av en smittsom sykdom.

Foto: DAVID STOBBE / REUTERS

Åpen yngelråte

Ved åpen yngelråte dør larvene, og uten nye bier - ingen framtid for kuba. Dette fører til at biene vil forlate kuba - og kan dermed spre smitten videre til andre kuber.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Birøkternes bikuber har de siste to årene blitt rammet av biesykdommen åpen yngelråte. De har derfor vært nødt til å avlive bier og destruere bikuber og annet utsyr, for å hindre videre smittespredning.

Nå får birøkterne dekket deler av sine tap. Til nå er 23 millioner kroner delt ut, men summen kan bli enda høyere, ettersom ikke alle som er rammet av sykdommen har fått erstatning ennå.

Alvorlig sykdom

Da sykdommen først ble påvist i i Aust-Agder i 2010, var det mange år siden sykdommen sist var påvist i Norge. Mattilsynet og Norges Birøkterlag har tatt saken svært alvorlig, og har innført strenge restriksjoner for birøktere.

31 birøktere fikk sykdommen påvist i 2010, og i løpet av 2011 ble sykdommen påvist hos ytterligere 37 birøktere. Mange små og uregistrerte bigårder har gjort at det har vært en krevende oppgave å få oversikt over alle bigårdsplassene i fylket, ifølge Fylkesmannen.

Også i år vil det bli utstrakt kontroll av de som har startet opp igjen med birøkt i Aust-Agder.

Video BIE-KARANTENE-230810-SL-180912-SI_SL.mp4

SE VIDEO fra august 2010: Mattilsynet og birøkterne prøver å få kontroll på den alvorlige sykdommen åpen yngelråte.

Måtte brenne alt - to ganger

Tidligere leder av Aust-Agder Birøkterlag, Leif Øyvind Sivertsen, er en av dem som er hardt rammet av åpen yngelråte.

Leif Øyvind Sivertsen

Birøkter Leif Øyvind Sivertsen frykter at mange vil slutte med bier etter at de har måttet brenne alle bier og alt utstyr.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Jeg avlivet 117 bifolk høsten 2010, men kjøpte nye bier og startet opp igjen våren 2011. Desverre var det også smitte i disse og høsten 2011 måtte jeg avlive 53 nye kuber, sier Sivertsen.

– Hvordan ser du på framtida?

– Jeg har drevet med bier i 50 år og det var en tung stund da alt måtte avlives. Jeg må prøve igjen, jeg har ikke noe valg. Jeg har drevet mye med avl, og gjennom denne sykdommen mistet vi alt arvsmateriellet, og det var det verste for meg.

Mister mange birøktere

Antall birøktere i Aust-Agder har sunket de siste årene, og Fylkesmannen i Aust-Agder mener det er grunn til å anta at mange av de rammede birøkterne ikke kommer til å starte med birøkt igjen.

I tillegg er gjennomsnittsalderen for birøktere i Aust-Agder over 60 år, og Fylkesmannen ønsker nå å rekruttere flere birøktere i landsdelen for å sikre et aktivt birøktermiljø i fylket.

Også Sivertsen tror mange vil gi seg.

– I Aust-Agder er det rundt 70 stykker som har måttet avlive alle kubene sine, og det er ennå uvisst hvor mange av disse som vil starte opp igjen. Det er en del som er oppi årene, og når man må kvitte seg med absolutt alt utsyr er det tungt for mange å starte igjen.

Sivertsen sier birøkterne er rimelig fornøyde med erstatninga de har fått fra Staten.

– Vi er rimelig fornøyde med erstatningsordningene. De som hadde mye nytt utstyr har nok tapt en del penger, mens de som hadde mye gammelt utstyr kanskje har tjent litt på det, sier Sivertsen.

Han mener flere ville startet opp igjen, dersom de hadde fått ekstra støtte for å gå igang igjen.

– Det er desverre en del som vil slutte. Jeg hadde håpt at de som ville starte opp igjen hadde fått ett ekstra tilskudd per kube, i forhold til de som ga seg, for da tror jeg flere hadde startet på nytt. Vi sjauet med å få det til, men det satt for langt inne.

– Det vil nok gå et par år før vi vet hvor mange som gir seg, for noen velger å vente med oppstart. De vil være sikre på at det ikke er mer smitte før de starter opp.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %