Hopp til innhold

Oppfordrer til MC-boikott

Innbyggerne i Farsund blir nå oppfordret til å boikotte et motorsykkeltreff som arrangeres denne helgen. Årsaken er at MC-klubben som står bak arrangementet sympatiserer med Hells Angels.

MC

For 17. år på rad arrangeres MC-vårtreff i Farsund. Frp-politiker ønsker at lokalbefolkningen boikotter arrangementet fordi arrangøren støtter den kriminelle MC-klubben Hells Angels. (Ill. bilde)

Foto: NRK

Motorsykkelklubben Twin Eagles i Farsund står som arrangør av motorsykkeltreffet for lokale og tilreisende motorsyklister.

Klubben er supporterklubb til Hells Angels.

Frp-politiker advarer

Bjørn Pedersen

Frps Bjørn Pedersen sier at han bygger sin oppfordring på tidligere politiske vedtak.

Foto: Thoams Grønvold / NRK

Nå oppfordrer Frps bystyrerepresentant Bjørn Pedersen lokalbefolkningen å boikotte helgas arrangement. Pedersen, som til daglig jobber i politiet, mener han ikke blander rollene sine.

– Det er naturlig at jeg kanskje har en annen og kanskje litt mer informasjon enn folk flest om dette. Men kommunestyret har blitt orientert av politieiet i Agder om MC-miljøet. Utover det mener jeg befolkningen har fått nok informasjon til å kunne ta et standpunkt i denne saken.

– Folk bør gjøre seg opp en mening om de vil assosieres med disse klubbene og hva de står for – så blir det opp til hver enkelt hvordan de vil forholde seg, sier Pedersen.

Ber de fjerne omstridt merke

Pedersen forteller at hans boikottoppfordring er en oppfølging av et vedtak i Levekårsutvalget i fjor. Da ble den lokale klubben Twin Eagles tilknytning til Hells Angels diskutert – med Twin Eagles medlemmer til stede.

Merke supportklubb til Hells Angels

Det merket viser at Twin Eagles sympatiserer med Hells Angels. 8 står for H som er åttende bokstav i alfabetet. 1 er første bokstav A.

Foto: NRK

– Betyr din oppfordring at du frykter bråk i helga?

– Nei på ingen måte. MC-treff som sådan hadde i utgangspunktet vært en ok tilstelning. Problemet er at det skal ledes av Twin Eagles som klart har tilkjennegitt sine sympatier med Hells Angels. Hvis Twin Eagles er genuint motorsykkelinteressert – så bør de gjennomføre arrangementet uten å være kledd i sine vester.

– Er ikke løpegutter for Hells Angels

Agderpolitiet har gjentatte ganger advart mot klubber som fungerer som Hells Angels forlengede arm inn i Agder. Både Twin Eagles i Farsund og Aviators i Mandal er blant klubbene som sympatiserer med Hells Angels – som såkalte supporterklubber.

Glenn Gabrielsen

Glenn Gabrielsen i Twin Peaks mener boikottoppfordringen er grunnløs.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK
Kåre Unhammer

Lensmann Kåre Unhammer ser ingen grunn til stoppe MC-mønstringen til helga.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Twin Eagles-president Glenn Gabrielsen sier de venter tilreisende fra andre MC-klubber i landet og at lokale kjørere møter opp – men er usikker på hvor mange som kommer til Farsund. Han er mektig skuffet over Pedersens utspill.

– Det er merkelig å komme med et sånt utspill som jeg føler er for å ødelegge, sier Gabrielsen.

Han ser ingen grunn for frykt.

– Det er fordommer og uvitenhet som er problemet. Pedersen har uttalt i avisen at vi er løpegutter for Hells Angels- det er vi på ingen måte og det håper jeg lokalbefolkningen vil forstå. Vi er supporterklubb for Hells Angels og det legger vi ikke skjul på. Det er ikke noe hokus pokus med det bortsett fra det merket som har vært sterkt i fokus i det siste, sier Gabrielsen.

Vil ikke hindre MC-mønstring

Twin Eagles har siden 1995 arrangert vårtreff uten at politiet har hatt noe å utsette på arrangementet i Farsund, ifølge Gabrielsen. Lensmann Kåre Undhammer bekrefter det – og tror ikke årets treff blir noe unntak.

– Vi frykter ikke at det skal bli noe problem i år heller, sier Undhammer.

Han vil ikke gjøre noe for å stoppe helgas MC-treff.

– Det har vi aldri vurdert. Vi har ingen grunn til å hindre det.

Men lensmannen understreker at forbindelsen til Hells Angels ikke er uproblematisk.

– Jeg frykter hva assosiasjonen med Hells Angels kan betyr for den lokale klubben, sier han.

Nye kriminelle MC-klubber

Det har ikke manglet på advarsler fra politi og politikere den siste måneden. Både i Arendal og Kristiansand er det ropt varsko mot etableringer av nye MC-klubber.

Klubben Coffin Cheaters, som politiet ser på som kriminell, har etablert seg ved det gamle bedehuset på Bråstad i Arendal.

– Disse klubbene definerer seg selv på utsida av samfunnet og har sine egne regler. Vår etterretningsinformasjon er at de driver med kriminalitet, uttalte politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad i Arendal til NRK tidligere denne måneden.

Klubben Mongols MC, som har bygd seg opp i Norge og Skandinavia, vil til Kristiansand meldte NRK i mars.

Denne grupperingen betegnes av politiet som svært voldelig og kriminell. Mongols skal ha vært involvert i grove voldssaker, spesielt mot medlemmer av Hells Angels.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %