Hopp til innhold

Nøktern til gave på 25 millioner

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen mener gaver ikke kan styre driften av Sørlandet sykehus. Lite tyder på at han vil ta imot en kreftmaskin til 25 millioner kroner.

Jan Roger Olsen

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen er i utgangspunktet positiv til gaver, men ikke til at vilkårene for gavene skal dikteres av giveren. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tirsdag sprakk nyheten om at selskapet O.G. Ottersland i Arendal vil donere 25 millioner kroner til kjøp av en kreftbehandlingsmaskin, en såkalt «Da Vinci-robot», til Sørlandet sykehus.

Men betingelsen er at den plasseres i Arendal, noe som harmonerer dårlig med sykehusledelsens planer om å legge all behandling av nyrekreft og prostatakreft til Kristiansand.

Neppe helomvending

Ole G. Ottersland

Ole G. Ottersland stiller strenge krav for milliongaven. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Da Vinci-robot prostatakreft

En «Da Vinci-robot» i bruk ved Universitetssykehuset i Oslo. (Arkivfoto)

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
Sørlandet sykehus i Kristiansand

Behandling for nyre- og prostatakreftbehandling skal foregå ved sykehuset i Kristiansand. (Arkivfoto)

Foto: Kari Løberg Skår / NRK
Sørlandet sykehus Arendal

Sykehuset i Arendal har mistet flere sentrale behandlingsformer de siste årene og i Arendal føler man at man står ribbet tilbake. (Arkivfoto)

Foto: NRK

Jan Roger Olsen, som er direktør i helseforetaket som omfatter begge sykehusene, vil ikke overfor NRK avfeie at han tar imot gaven. Men ut fra direktørens svar er det lite som peker mot at han vil snu og legge kreftbehandling til Arendal.

Olsen fastholder at å samle kompetansen på området til Kristiansand og ikke til Arendal, vil være til det beste for befolkningen på Agder, på tvers av fylkesgrensen.

– Generelt sett er jeg positiv til gaver og bidrag fra både offentlige og private når det gjelder sykehuset, for vi har begrensninger når det gjelder investeringsmidler til sykehuset.

– Men min grunnholdning er at det må være i tråd med de føringer og beslutninger vi har lagt til grunn på et medisinskfaglig grunnlag og det som er til det beste for pasientene på Agder, sier sykehusdirektøren.

– Det er mitt utgangspunkt også denne gangen. Jeg har forhåpninger om at Ottersland har forståelse for dette når vi går i en nærmere dialog, sier Olsen.

Mener det pågår nedbygging i Arendal

Debatten om hvordan fordelingen mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand skal være har rast lenge. Ifølge strategiplanen skal sykehusene i de to sørlandsbyene være likestilte under Sørlandet sykehus helseforetak (SSHF).

Flere leger og politikere har ved en rekke anledninger gått ut i media og uttrykt stor bekymring for at sykehuset i Arendal gradvis tappes for ressurser.

Sist i rekken var seks overleger ved den kirurgiske avdelingen i Arendal, som i et innlegg i Agderposten ga uttrykk for null tillit til sykehusledelsen.

Betingelsen for milliongaven fra det arendalsbaserte eiendomsselskapet O.G. Ottersland må ses i lys av dette.

– Jeg bor i Arendal og har kjærlighet til vår by og kjærlighet til vårt sykehus. Da er det vel ikke så urimelig at jeg stiller krav om at den (kreftmaskinen) skal få være der, sier daglig leder Ole G. Ottersland i selskapet.

Han mener det vil ta seg dårlig ut om ledelsen takker nei.

– Jeg håper de er såpass fornuftige at de tar imot gaven. Et nei til denne er et ja til dårligere behandlingsalternativer på Sørlandet, mener Ottersland.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %