Hopp til innhold

Hai helt inne i strandkanten

I helgen ble det gjort en uvanlig observasjon i Arendal. En gråhai dukket opp helt i strandkanten ved fastlandet. Men de lokale fiskerne reagerte ikke akkurat med panikk.

– Vi fikk tak i halen på den og fikk den opp i båten. Da ble det mer liv i den, forteller fritidsfisker Hans Dønnestad til NRK.no.

– Har jo sett folk bli bitt før

Det var lørdag Dønnestad og fiskekameraten Svein Tore Ausland var på vei mot Eydehavn i en 12 fots båt. Ved Buøya, som til tross for navnet hører til fastlandet, ble de vinket inn av et to engasjerte strandgjester.

Gråhai ved Buøya

Fritidsfisker Hans Dønnestad med en gråhai dinglende inntil kroppen.

Foto: Svein Tore Ausland

– Det var et par som ropte på oss og ville vise oss en hai som hadde kommet helt inntil land. Der lå den i tangen og koste seg. Vi prøvde å få den ut, men den ville bare svømme inn igjen. Den virket litt halvslapp og ville være i sola, sier Dønnestad.

Fiskerne var uredde nok til å ta haien opp i båten.

– Jeg har jo sett folk på TV som har blitt bitt av hai før, men de har vært litt større. Men den var nesten borte ved kneet mitt, så jeg holdt den littegrann på avstand, sier Dønnestad.

– Båten er ikke mer enn 12 fot og den sprellet ganske godt. Så kameramannen knipset bilder for alt han kunne før vi slapp den ut igjen. Da svømte den av gårde, og vekk var den, forteller Dønnestad.

Aldri sett hai før

Han var sikker på at det var hai, men visste ikke at det var gråhai før han får det opplyst av NRK, som har snakket med havforskere.

Fiskeren har aldri sett hai på nært hold før.

– Aldri. Så det var veldig sprøtt, sier Dønnestad.

Gråhai ved Buøya

Hadde du tatt denne opp i båten?

Foto: Svein Tore Ausland

Sjelden strandgjenger

– Jeg har snakket med et par kolleger. Vi er enige om at dette mest sannsynlig er en gråhai, sier havforsker Even Moland ved Havforskningsinstituttet Flødevigen i Arendal.

Haiarten kan bli opptil 1.7 meter lang og veie opp mot 34 kilo. Ifølge Moland hender det at haien blir tatt på linefiske eller i reketrål langs norskekysten, men den skal normalt ikke bevege seg helt inn mot fastlandet.

– Det er ikke så vanlig at folk observerer dét. Det kan hende den er mer inne på grunt vann enn det vi er klar over, men det er sjelden noen ser den på grunt vann eller får den i fiskeredskap fra land, sier Moland.

Normalt ufarlig for mennesker

Han anbefaler ikke å ta haien opp i båten, slik de ivrige fritidsfiskerne gjorde.

– Å fange og håndtere den er mer for eksperter. Det er ikke det jeg vil anbefale folk flest til å forsøke seg på. Men å ta noen gode bilder av haien i vannet slik at vi andre kan ta del i opplevelsen, det er jo veldig gøy, oppfordrer havforskeren.

Han mener likevel det skal svært mye til for at haien biter.

– Småhaier er ikke farlige med mindre man håndterer dem og klarer å få hånda inn i munnen på dem. De er rett og slett for små, sier Moland.

Også større haier angriper sjelden mennesker.

– Haiangrep på mennesker er rett og slett forklart som et uhell. Mennesker står ikke på haiens meny i det hele tatt. Men av og til kan en hai misforstå hva dette er og bare ta seg en smak. Det er grunnen til at mange overlever haiangrep, sier Moland.

Flere haiarter langs norskekysten

Han sier det finnes flere typer hai langs hele kysten av Norge.

– Vi har flere haiarter som er vanlige langs norskekysten. Pigghå og svarthå er kanskje de to artene som oftest rapporteres, mens for eksempel brugde (verdens nest største fisk) er mer sjelden. Hvert år kommer det inn rapporter fra folk som for eksempel har fått hai i garnet langs kysten, sier havforskeren.

Men ved fastlandet er de altså et mer sjeldent syn.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %