Hopp til innhold

– Nå må vi ha en kvinne

Olav Skjevesland slutter snart som biskop på Agder og i Telemark, og jakten på hans erstatter er i gang. Nestleder Dagrun Eriksen i Kristelig Folkeparti mener ny biskop bør velges etter kjønn.

Olav Skjevesland og Dagrun Eriksen

Olav Skjevesland slutter som biskop. Inn vil Dagrun Eriksen ha en kvinne. De to møttes fredag da Skjevesland holdt sitt siste nyttårsforedrag for toppolitikere og andre samfunnstopper på Sørlandet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg håper kirken nå kan velge en kvinnelig biskop. Det hadde kledd landsdelen vår og det hadde kledd kirken, mener Eriksen.

Si din mening nederst i saken!

Vil "manne-myten" til livs

Olav Skjevesland

Olav Skjevesland er på vei ut som biskop.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg tror en kvinne ville tilføre spennende ting i kirken vår, og jeg tror en kvinne hadde vært med på å ta vekk noe av den myten om at vi er en veldig mannsdominert region, sier KrF-kvinnen.

Hun mener det må finnes kvinner som er kvalifisert for biskopoppgavene.

– Vi har flinke proster her i fylket som har vist at de kan og at de duger. Jeg tror også det vil komme andre kandidater som vil være gode, sier Eriksen, som representerer Vest-Agder på Stortinget.

Taus om navn

Men noe navn vil hun ikke ut med.

– Der har jeg ikke tenkt å gå ut over min fullmakt som politiker. Det er kirken selv som skal komme med sine kandidater. Jeg har ikke tenkt å komme med anbefalinger på navn, det får være nok å anbefale kvinner, mener en lattermild Eriksen.

– Kjønnet er uvesentlig

Jan Olav Olsen

Jan Olav Olsen leter etter Olav Skjeveslands arvtager.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Jan Olav Olsen, leder av Agder og Telemark bispedømmeråd, har en nøkkelrolle i valget av ny biskop.

– Jeg har absolutt ingenting imot å få en kvinnelig biskop. For meg er det totalt uvesentlig hvilket kjønn en biskop har. Men jeg ønsker at bisperådet skal sette ned noen kriterier for hva slags biskop vi ønsker å ha, som passer i dette bispedømmet, sier Olsen.

Han ønsker en kvinnelig - kvalifisert - biskop, hjertelig velkommen og mener det ikke er noen grunn til å tro at det skulle være noen motforestillinger mot dette i bispedømmet.

– Vi har tre av elleve proster som er kvinner. Det har ikke vært protest noe sted, og jeg tror ikke det blir noen reaksjoner på å få en kvinnelig biskop, mener Olsen.

– Viktigste er en god kandidat

Dagrun Eriksens partifelle, stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad for Aust-Agder, er mest opptatt av hva den fremtidige biskopen vil kunne utføre.

– Jeg håper det blir en biskop som gjennom handling og for så vidt også ord kan vise kirkens rause budskap, og kan være til stede for folk som trenger at kirken kan snakke inn i livene deres, sier Ropstad til NRK.

– En kvinne kan være en god kandidat. Men jeg ser at kirken skal gjennom en lang prosess og jeg håper de kan finne mange gode kandidater, slik at kirken kan ha en god runde på å velge den kandidaten de ønsker, sier Ropstad.

HVEM MENER DU BØR BLI NY BISKOP? SI DIN MENING!

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,61 kr
Dyrest kl. 07 3,12 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %